Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Onderzoek & Wetenschap 29/04/2021 12:02:00

De komende 4 jaar onderzoekt het EU-project Imptox de invloed van micro- en nanoplastics op de gezondheid. Belgische partners in dit project zijn KU Leuven, Sciensano en Moverim Consulting.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het consortium van Imptox bestaat uit 12 partners, verdeeld over 8 Europese landen. Samen onderzoeken ze welke invloed micro- en nanoplastics en vervuilende stoffen in ons leefmilieu hebben op voedselveiligheid en gezondheid. Astma en allergieën krijgen daarin bijzondere aandacht.

Micro- en nanoplastics zijn overal in het milieu aanwezig en maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze zitten in onze voeding, in ons water en in de lucht. Toch weten we niet precies hoe gevaarlijk ze zijn voor onze gezondheid.

Dit project gaat onder meer na welke en hoeveel micro- en nanoplastics er in bepaalde omgevingen opduiken, welke vervuilende stoffen zich aan die plastics vasthechten, en waar ze in ons lichaam terechtkomen.

"In dit project bestuderen we voor de eerste keer het effect van micro- en nanoplastics op allergie en astma. Dat doen we aan de hand van verschillende preklinische modellen en klinische studies bij kinderen met een allergie," aldus de coördinator van het Imptox project, Tanja Cirkovic Velickovic (Universiteit van Belgrado, Servië).

Ook wordt onderzocht of er een relatie is met bijvoorbeeld antibioticaresistentie. De resultaten moeten de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid duidelijk maken. Dat is cruciale informatie voor beleidsmakers.

Diverse vakdomeinen worden betrokken bij dit project: chemie van de voeding, vervuilende stoffen in voeding, polymeren en metalen, toxicologie, klinische immunologie en allergie.

"We hebben dringend betere analytische instrumenten nodig om deze stoffen te identificeren en om onze blootstelling eraan beter te begrijpen," aldus Lea Ann Dailey (Universiteit Wenen, Oostenrijk). De UGent gaat samenwerken met haar Global Campus in Korea om stalen uit de Gele Zee te gebruiken.

Imptox is 1 van de 5 projecten in het EU-programma Horizon 2020 dat met het onderzoekscentrum van de Europese Commissie samenwerkt binnen een netwerk rond micro- en nanoplastics, dat tot prioriteit is benoemd. << (Lydia Heida) (foto: dobledphoto - 123RF)

De andere partners in het project zijn:
Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk), Promoscience (Italië), Karolinska Institutet (Zweden), Srebrnjak Children's Hospital (Croatië), Haute Ecole Specialisée de Suisse Occidentale (Zwitserland).

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners