De Lijn bestelt 131 nieuwe bussen bij VDL Roeselare

De Vlaamse Regering heeft De Lijn groen licht gegeven voor een investering van 27 miljoen euro in 131 bussen. Het contract gaat naar de Vlaamse constructeur VDL uit Roeselare.

Trefwoorden: #autobus, #CO2-uitstoot, #De Lijn, #roetfilter, #stikstof-uitstoot, #VDL Roeselare, #vervoersmaatschappij

Lees verder

Techniek

( Foto: © Stefaan Van Hul )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de toewijzing van het contract lag de nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en de zogenaamde ‘total cost of ownership’: niet alleen de aankoopprijs, maar ook de kosten voor verbruik en onderhoud. Alle nieuwe voertuigen worden uitgerust met Euro VI-motoren, de schoonste dieselmotoren op de markt.

Dankzij de investering kan busbouwer VDL uit Roeselare een volledig jaar werk bieden aan 100 mensen. De bestelling omvat 121 streekbussen,waarvan er 21 naar de provincie Antwerpen gaan, 47 naar Limburg, 19 naar Oost-Vlaanderen, 15 naar Vlaams-Brabant en 19 naar West-Vlaanderen. Daarnaast worden ook 10 rijschoolbussen geleverd.

Na de levering van deze bestelling hebben alle bussen van De Lijn een roetfilter, uitgezonderd enkele bussen waarop het technisch niet kan.

Dankzij deze filters en de aankoop van bussen met schonere motoren daalde de uitstoot van fijn stof door de bussen de voorbije vijf jaar met 80%. Ook de uitstoot van NOx (veroorzaakt zure regen) en onverbrande koolwaterstoffen (kankerverwekkend) daalde zeer sterk.

De eerste nieuwe voertuigen worden in het najaar in gebruik genomen.