Duitse, Spaanse en Franse banken grootste bedreiging economie

Professor economie Peter Claeys van de VUB achterhaalde in zijn onderzoek welke banken essentieel zijn voor het in stand houden van het Europese financiële systeem.

Trefwoorden: #bankencrisis, #BBVA, #BNP Paribas, #Deutsche Bank, #financiële crisis, #Santander, #Société Générale, #systeembank, #systeembanken

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Deutsche Bank vormt samen met Franse en Spaanse banken (BNP Paribas, Société Générale, BBVA en Santander) het grootste risico voor het herstel van de Europese economie.

Dat blijkt uit een analyse van twintig grote EU-banken door professor Peter Claeys van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de Journal of Network Theory in Finance.

Na acht jaar financiële crisis blijft namelijk de grote vraag welke banken de financiële sector onderuit kunnen halen en zo de gehele economie kunnen lamleggen. Economen noemen dit systeembanken.

In het onderzoek werd een systeembank gedefinieerd als een bank die een grote impact heeft op andere banken, maar zelf ook de effecten ondergaat van vele andere banken.

De vijf systeembanken zijn van cruciaal belang, omdat ze sterk investeerden in overheidsobligaties in Spanje, Italië en Griekenland. Tijdens de crisis werd dit overheidspapier plots heel riskant.

De bankencrisis heeft namelijk vooral de belastingbetaler laten bloeden. Die grootschalige hulp door de overheid sloeg echter terug in het gezicht van banken door het trage economische herstel en de snel stijgende overheidsschuld.

Italiaanse, Griekse of Spaanse obligaties werden voor banken dus heel risicovol. Om diezelfde reden heeft trouwens ook de Belgische overheidsschuld een enorme impact op EU-banken. De problemen met Fortis en Dexia zijn daar zeker niet vreemd aan.

Europese acties hebben het risico van de systeembanken ten dele doen dalen. De oprichting van de European Financial Stability Facility (EFSF) om leningen te verstrekken tussen eurozone landen met falende financiële instellingen, en de creatie van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), waren cruciaal om de link tussen overheid en banken te breken.

Nog belangrijker is de speech van ECB gouverneurs Mario Draghi in juli 2012 om de euro te redden aan eender welke prijs. Draghi’s woorden volstonden om overheidsfinanciën en banken te ontkoppelen.

Maar welke andere risico’s zijn er nog? Door uitblijvende overeenstemming over de toezichthoudende rol van de ECB en de structuur van de Europese Banken Unie is de kans op instabiele situaties in het bankensysteem nog steeds aanwezig.

Maatregelen op nationaal niveau zijn bovendien vaak tegenstrijdig met Europese initiatieven. Ook hebben banken te weinig buffer om voldoende kredieten te verlenen.

Bestaande slechte kredieten hangen bovendien als een molensteen om de hals van de Europese bankiers. Dit en een economische tegenwind die maar niet gaat liggen, zijn allesbehalve geruststellende tekens.

De problemen die Deutsche Bank ondervindt toont aan dat er nog werk aan de winkel is om systemisch risico te verminderen en onze economische groei weer aan te zwengelen.


(bron: VUB)