Europese busfabrikanten sluiten overeenkomst voor open laadprotocol

De Europese busfabrikanten Irizar, Solaris, VDL en Volvo hebben een overeenkomst gesloten om te komen tot een open laadprotocol voor elektrische bussen.

Trefwoorden: #elektrische autobus, #Irizar, #laadinfrastructuur, #Solaris, #standardisatie, #VDL, #VDL Groep, #Volvo

Lees verder

Techniek

( Foto: VDL Bus )

ENGINEERINGNET - De laadinfrastructuur is ontwikkeld door ABB, Heliox en Siemens. Middels deze open interface tussen voertuigen en laadinfrastructuur wordt de ingebruikname van elektrische bussen in Europese steden vereenvoudigd.

De openbaar vervoer-wereld bereidt zich voor op de introductie van elektrische bussen in Europa en via de Europese organisatie CEN-CENELEC en de internationale organisatie voor standaardisatie (ISO/IEC) zijn de procedures voor standaardisatie activiteiten opgestart.

De Europese standaards zullen naar verwachting in 2019 worden ingevoerd en de internationale standaards in 2020. In veel steden worden echter nu al elektrische bussystemen in gebruik genomen.

De gangbare en meest populaire interfaces zullen toegankelijk worden gemaakt voor alle marktdeelnemers en zullen gebruikt worden voor het laden van elektrische bussen gedurende de operatie (snelladen op eindpunten) en om bussen gedurende de nacht bij te laden.

De groep fabrikanten speelt een prominente rol bij het Europese standaardisatieproces en zal ervaringen gaan uitwisselen met CEN/CENELEC en ISO/IEC om uiteindelijk tot een gemeenschappelijke Europese standaard voor elektrische bussystemen te komen.

De samenwerking heeft als doel om de transitie naar elektrische bussystemen te faciliteren en voor een maximale betrouwbaarheid en compatibiliteit te zorgen voor alle busmerken en laadsystemen.

Andere busfabrikanten en leveranciers van laadsystemen zijn van harte welkom bij dit samenwerkingsverband.