6% meer aanvragen om klinische studies op te starten in België

In 2015 zijn in ons land 6% meer aanvragen ingediend om nieuwe klinische studies bij patiënten op te starten. Dit brengt het totale aantal studies die vorig jaar in ons land liepen op 1.578.

Trefwoorden: #artsen, #klinische studie, #onderzoek, #patiënten, #Pharma.be, #research

Lees verder

research

( Foto: Leuven Research Development )

ENGINEERINGNET.BE - België bevestigt daarmee haar positie als Europese koploper in klinische studies naar innovatieve geneesmiddelen.

Catherine Rutten, CEO van pharma.be: “We moeten onze competitieve voordelen in klinische studies verder versterken. Ook de beschikbaarheid van online informatie over geplande en lopende studies kan nog beter, een voordeel zowel voor de patiënt als voor de begeleidende arts.”

Bijna nergens anders in Europa zijn er zo veel klinische studies om innovatieve geneesmiddelen te testen, dan in België. Het aantal aanvragen om nieuwe klinische studies op te zetten klom vorig jaar met 6% (484 in 2015 t.o.v. 458 in 2014). Een op de vijf studies richtte zich op nieuwe behandelingen voor kinderen.

Dankzij deze toppositie krijgen patiënten snelle toegang tot innovatieve behandelingen, die zich in een experimentele fase bevinden. De testen zijn vaak de laatste hoop voor patiënten voor wie andere behandelingen geen oplossing boden.

Vele klinische studies spitsen zich toe op kanker: in 2015 werden maandelijks gemiddeld tien nieuwe aanvragen ingediend tot klinische studies om nieuwe kankerbehandelingen te testen.

Daarnaast liepen er onder meer ook veel studies naar spijsverteringsziekten, ademhalingsaandoeningen, immuunsysteemziekten en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel.

Rutten: “België telt een groot aantal farmaceutische bedrijven en kan rekenen op de sterke klinische expertise van ruim 70 ziekenhuizen. Bovendien kennen we snelle goedkeuringsprocedures om klinische studies aan te vragen. Dit snelheidsvoordeel maakt van ons land een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek te doen.”

Eind 2018 treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking die zorgt voor de harmonisering van de aanvraag- en goedkeuringsprocedures van klinische studies. Deze harmonisering kan de uitmuntende positie van België en het ‘snelheidsvoordeel’, vergeleken met andere EU-lidstaten, in het gedrang brengen.

In dit kader zullen de initiatieven uit het Toekomstpact met minister Maggie De Block ons land in staat moeten stellen haar concurrentiepositie in klinische studies te behouden.

Mitchell Silva, zelf patiënt met een zeldzame longaandoening en oprichter van het patiëntenplatform Esperity: “Het is net niet altijd eenvoudig om zijn weg te vinden in de informatie over lopende of geplande studies. Vaak is de info te technisch of te complex. Hier zou aan gewerkt moeten worden.”

“Bovendien zou de deelname aan een klinische proef steeds een optie moeten zijn in elk behandelingstraject. Een specifieke campagne voor professionele gezondheidszorgers is daarom een goed idee.”

Nele Caeyers, woordvoerder van de patiëntenorganisatie ReumaNet: “Patiëntenorganisaties zijn nog te weinig op de hoogte van de klinische pijplijn. Dat is jammer, want opgeleide patiënt experten kunnen hun visie geven op het project, en ook specifieke vragen stellen die patiënten bezig houden. De input van patiënten kan een nieuwe dimensie geven aan onderzoek in het algemeen.”

Rutten: “Er is nood aan een gebruiksvriendelijk en gecentraliseerd platform waar patiënten en artsen terecht kunnen voor informatie over klinische studies. Als we op dit vlak investeren - en dus innovatie stimuleren - kunnen we onze leidende positie verder versterken.”