De Lijn plaatste eerste vandalismebestendige schuilhuisjes

In De Haan heeft Vlaams minister Ben Weyts 3 vandalismebestendige schuilhuisjes in gebruik genomen. De Lijn biedt hiermee een model aan dat bestand is tegen vandalisme door glasbreuk.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #De Lijn, #geperforeerd aluminium, #vandalisme, #Vlaamse subsidie, #wachthuis

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Via subsidies van de Vlaamse overheid kunnen gemeenten 75 procent korting krijgen op de aankoopprijs.

Directeur-generaal Roger Kesteloot: ‘Om gemeenten te helpen de kosten door vandalisme te drukken, heeft onze leverancier Epsilon een vandalismebestendig schuilhuisje ontworpen. Door de glazen wanden te vervangen door geperforeerd staal, verdwijnt het risico op glasbreuk. Hiermee kunnen de gemeenten bijna 100 000 euro per jaar uitsparen.’

In 2015 herstelde Epsilon 524 glazen wanden, de meeste na vandalisme. Dat komt neer op bijna 2% van de eigen schuilhuisjes van De Lijn. Daaraan hing een prijskaartje van 91.700 euro. Eigen herstellingen door de gemeente zijn niet meegeteld in dit bedrag.

De eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in Vlaanderen staan aan de Kusttramhaltes Preventorium, Harendijke en Zwarte Kiezel. In het verleden waren deze haltes vaak het mikpunt van vandalen.

Dankzij perforaties aan de voorkant en in de zijkanten kunnen wachtende reizigers in het schuilhuisje naar buiten kijken en zijn ze beschut tegen regen en wind. De achterwand is volledig uitgevoerd in metaal met verstevigingsribben aan de binnenkant.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘De vandalismebestendige schuilhuisjes zijn goed nieuws voor de reizigers en de gemeentelijke financiën. Om de lokale overheden te stimuleren schuilhuisjes te plaatsen, geeft de Vlaamse overheid 75% korting op de aankoopprijs. Er is 5,8 miljoen budget, goed voor ongeveer 1.380 schuilhuisjes.’

Een vandalismebestendig schuilhuisje kost een gemeente 1.455 euro. De Vlaamse overheid neemt de overige 4.365 euro voor zijn rekening.

De metalen wanden worden zo geproduceerd dat ze verwisselbaar zijn met de glaspanelen in de standaardversie van het schuilhuisje. Het is dus mogelijk een glazen schuilhuisje om te vormen naar eentje met metalen wanden en omgekeerd.

Er staan in Vlaanderen ongeveer 11.000 schuilhuisjes, waarvan 5.900 van De Lijn. De overige zijn van bedrijven die er reclameruimte in verhuren (5.000) of eigen ontwerpen (100) van gemeenten.