Zowel opladen als energieopslag in snellaadstation A2 Haarrijn

Exploitant MisterGreen, netbeheerder Stedin en energiedienstverlener Alfen hebben het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht uitgebreid met een opslagsysteem.

Trefwoorden: #elektrische auto, #energiedienstverlener Alfen, #energieopslag, #groene energie, #MisterGreen, #snellaadstation, #snelladen, #Stedin, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Stedin )

ENGINEERINGNET.NL - Het snellaadstation is deze maand uitgebreid met een groot batterij opslagsysteem. Hiermee kan duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen opgeslagen worden voor later gebruik.

Elektrisch rijden heeft de toekomst en daarom groeit het wagenpark snel in Nederland. Meestal worden elektrische auto’s tijdens de nachturen of op het werk opgeladen. Snelladen is echter een must als tijdens een lange rit de accu’s leeg raken.

Hiervoor zijn krachtige laadpunten nodig bij tankstations langs de snelweg. MisterGreen heeft onder de naam Fast Charging Network langs de A-wegen vijftien snellaadstations. Daarmee kunnen de meeste elektrische auto's in tien minuten weer circa vijftig kilometer rijbereik bijladen.

In Nederland rijden nu al circa 100.000 (semi-)elektrische auto’s, een aantal dat in hoog tempo verder gaat toenemen. Het opladen van deze auto’s vergt veel van het elektriciteitsnet.

Om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, zijn nieuwe energiesystemen nodig. Zoals Vehicle-to-Grid waarbij de auto zélf als opslag fungeert, maar ook batterijsystemen. Die kunnen pieken en dalen in vraag en aanbod van energie opvangen nabij oplaadpunten.

Om minder energie van het net te vragen, heeft ook duurzaam opgewekte energie uit zon een belangrijke rol bij snellaadstation Haarrijn. Naast een aansluiting op het energienet wekt het station langs de A2 ook zelf elektriciteit op.

Boven de laadpunten staat een grote overkapping met daarop zonnepanelen. Deze voeden een grote batterij waaruit de elektrische rijder kan putten. Als deze centrale buffer onvoldoende voorraad heeft, wordt overgeschakeld op levering via het reguliere energienet van Stedin.