Antwerpen krijgt zijn eigen droneplatform

Orange, Rombit en iMinds gaan Antwerpse haven uitrusten met eigen droneplatform waarop bedrijven inspectie- en bewakingsdiensten kunnen aanbieden of inkopen.

Trefwoorden: #drone, #harbour of things, #haven, #internet of things, #m2m

Lees verder

research

( Foto: iMinds )

ENGINEERINGNET.BE - We hadden al een Limburgse Drone Valley, maar zoals te verwachten viel schakelt de jonge dronesector bliksemsnel nu de wetgeving op punt staat.

Wie bijvoorbeeld geregeld technische vakbeurzen bezoekt, weet dat de aanbieders van droneservices al een hele tijd ongeduldig (en ongelukkig) op vinkenslag lagen en enkel nog wachtten op de wetgever om uit de startblokken te schieten.

Dat wordt bevestigd door de bekendmaking van telecomoperator Orange, het technologiecentrum iMinds en de Antwerpse systeemintegrator Rombit om in de Antwerpse haven een 'breed' drone-project op te starten.

De drie organisaties zijn al geruime tijd met het project bezig en vroegen er onder de naam AGILE - 'Adoptive Gateways for Diverse Multiple Environments' - al subsidies voor aan in het kader van het Europese HORIZON 2020-plan. Met positief resultaat. Nu de weg is vrijgemaakt voor testvluchten en commercialisatie, komt het proefproject in een stroomversnelling.

AGILE moet een open en breed toepasbaar Internet-of-Things platform worden, waarop in eerste instantie dronebedrijven in hoofdzaak havengerelateerde diensten zullen kunnen aanbieden. Of zoals de drie het stellen: "De haven van Antwerpen moet een Harbour of Things worden".

Als eerste stap willen de projectpartners zo snel mogelijk case studies uitwerken op gebied van infrastructuur. Zo kunnen drones bijvoorbeeld inbreuken op de milieuwetgeving snel detecteren, de water- en luchtkwaliteit meten en onverwachte obstakels op de waterwegen meteen doorgeven aan de centrale.

Voor een telecomoperator zoals Orange is het commerciële belang van een proefproject zoals dit duidelijk: Machine-to-Machine communicatie of het Internet of Things zal een rits data-abonnementen in zijn kielzog voeren, want voor de communicatie moet elke machine of object worden uitgerust met een SIM-kaart. In dit prille stadium is het zaak om zoveel mogelijk ervaring op de doen en marktaandeel in te palmen.

Volgens Orange komt 1 op 5 van zijn SIM-kaarten nu al in een machine terecht. Dat aantal kan in de toekomst alleen maar toenemen, en de operator ziet in drones en bij uitbreiding M2M een stevige groeimarkt om zijn investeringen in 4G terug te verdienen.

iMinds van zijn kant ziet het breder en kadert het project in zijn proeftuinwerking om technologie voor toekomstige smart cities te ontwikkelen. De derde betrokken partij, het Antwerpse Rombit, zal instaan voor het ontwikkelen van de interfaces. Het 35-koppige bedrijf laat zich het best omschrijven als een 'mobiele web based systeemintegrator', die gespecialiseerd is in machine learning en IoT voor industriële spelers.