Argos Solutions: «Next new generation» in UV-oppervlaktebekleding

Dit is Belgisch. Digitale foto’s die je via internet laat ontwikkelen, lopen veelal door de veredelingsmachines van constructeur Argos Solutions.

Trefwoorden: #Argos Solutions, #UV-vloerbedekking

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENINEERINGNET.BE - Eind mei, op DRUPA in Düsseldorf - de grootste beurs voor de drukwereld - pakt het bedrijf uit met zijn nieuwe spot coater die met inktjet-precisie vernis op papier print. Tegelijk lanceert Argos Solutions er voor digitale fotoprinters een nieuwe flat coater met LED-lamp die een laag vernis legt met ‘soft touch linen effect’.

De nieuwe spot coater is met slechts één printkop iets trager maar ze kost met haar 150.000 euro ook de helft tot een derde minder dan wat vandaag op de markt te vinden is.

«Wie zo’n investering doet, wil groeien. Naderhand kan je meerdere printkoppen toevoegen en grotere snelheden halen», zegt bedrijfsleider Tony Michiels die mikt op het spotvernissen van menukaarten en adreskaartjes, bijvoorbeeld. Zijn toestel meet 2 m³, weegt 650 kg en slikt SRA3-formaat papier.

«Wij passen daarmee perfect in het beeld van de ‘lokale drukker op digitale machines'. De installatie kan op nauwelijks twee uur. De opstart van een job op één minuut. Dat is een fractie van wat de reuzenmachines van de concurrentie nodig hebben om B2-formaten te behandelen.»

Snelle ROI
Het bedrijf uit Edingen, dat tien medewerkers telt waarvan twee in de VS, zet zijn ‘cold curing’ flat coater bij de grootste digitale drukkers van foto’s, fotoboeken, kalenders en postkaarten maar ook van naamkaartjes en business kaartjes. «Aanvankelijk werden we met argusogen bekeken.

Klanten vrezen kleine bedrijven, precies omdat ze klein zijn. Maar onze flexibiliteit en stabiele machine garanderen een snellere ROI, dank zij onze unieke lampentechniek en elektronica», zegt Michiels die het heeft over ‘The next new generation UV-coaters’.

Digitaal drukken gebeurt met kunststofdruppels. Pixels die niet bedrukt worden, blijven leeg wat resulteert in een vervlakkend beeld. Daarom missen digitale foto’s vaak contrast in de kleuren. Een vernislaag maskeert die lege plekken. De glans geeft het beeld meer expressie.

Een UV-coater tussen de digitale printer en de snijmachine bekleedt het papier met een natte vernis die het vervolgens uithardt met UV-licht. Het papier krijgt een glazuur- of spiegelglanseffect. Zo’n effect kan ook door plastificeren, maar dat is veertig maal duurder.

«Plastificeren of vernissen gebeurde veelal met in China gemaakte machines. Een decennium geleden trokken die de markt naar zich toe door hun lage prijs. Deze Chinese machines vergen een laag van 15 tot 20 gram/m² om eenzelfde glans neer te leggen als onze vernislaag van amper 2 tot 4 gram/m²”, rekent Michiels. Bovendien zou bijna een derde van het plastic in de afvalbak terechtkomen. Een verniscoating breekt mettertijd af in het milieu. Plastic niet. «Wij draaien sneller, leveren een betere kwaliteit en werken goedkoper.»

Veiligheid en compactheid
... staan centraal voor Argos Solutions dat op vijf jaar tijd niet alleen het volume van de veredelingsmachine terugbracht van 3 m³ naar 1 m³ maar nu ook een unieke ‘gesloten’ en ozonvrije lampentechnologie hanteert om de coating uit te harden. «Anderen gebruiken open lampensystemen die wel 600° à 700°C halen.

Ons gesloten systeem filtert de IR-stralen weg. Zo komt er nauwelijks 25°C op het papier terecht.» Na een minuut zonder dat er papier voorbijschuift, gaan de lampen in een actieve ‘sluimermodus’ - wat 70% energie bespaart - maar de lamp blijft klaar om in een fractie van een seconde weer het volle vermogen te geven.

Argumenten die hout snijden. «Eén van onze grootste klanten had een brand op ’n machine met open lampsysteem en kiest nu uitsluitend voor LED-lampen, puur voor de veiligheid.» Dat zijn machine minder onderhoud vergt - en dus minder stilstaat - 75% minder stroom verbruikt en de lampen tot 30.000 uren halen, is mooi meegenomen.

Strategische keuze voor Europa
Midden de crisis, in 2008, startte Michiels zijn eigen bedrijf met de wederverkoop van papierbaan reinigingssystemen, nog steeds één van zijn hoofdproducten. Vervolgens ontwikkelde hij UV-coaters. Aanvankelijk betrok hij zijn componenten her en der.

«Maar vandaag zijn we de enige Europese fabrikant die 99,99% van zijn onderdelen in Europa maakt.» Een strategische keuze. Het omschakelen van de productie kostte hem zo’n 250.000 euro. Tegelijk koos hij voor een totaal geïntegreerde elektronica- en automatiseringsoplossing.

Elke machinestop tikt door
Meestal kent deze wereld multimerk, multicontrollers en hybride systemen. Dat maakt een machine snel complexer qua componenten, bedrading en softwareontwikkeling. Dat heeft een impact op de productie en dus de kostprijs van de machine maar het weegt ook op de logistiek en ondersteuning naderhand.

Dit is echter een sector die bij uitstek op service drijft. Elke machinestop tikt hard door. «Aan tussenpersonen gaat té veel tijd en informatie verloren. Wij willen rechtstreeks contact met de fabrikant. Sinds 2011 garandeert B&R ons dat.» B&R-oplossingen kwamen pas in de tweede versie van de UV-coater. Vandaag staat de vierde generatie in het atelier.

Korte levertermijnen
Digitale print is een grillig en onvoorspelbaar afzetgebied. «De markt blijft groeien maar je weet nooit precies wanneer», zegt Michiels die enkel op bestelling bouwt. Argos Solutions heeft een jaarproductie van zo’n 50 tot 75 machines. Tot 7 à 8 machines per maand lukt het de productie nog wel maar als je plots 25 machines moet bouwen moet je kunnen rekenen op de snelle reactie en flexibiliteit van leveranciers…

B&R maakte voor Argos Solutions één unieke artikelcode per machinetype aan. Daarmee kan het een order plaatsen. «We sturen dan één doos componenten waarmee ze de hele machine kunnen bouwen. We doen ons best om deze sets binnen de twee weken te leveren», stelt sales engineer Johnny Rouire. «Qua stock is dat heel makkelijk», weet Michiels.

Het bedraden van Argos Systems eerste elektrobox vergde vijf of zes dagen. Nu bedraadt het er tien op dezelfde tijd. Vroeger kwam er in elke machine een andere elektrobox. «Nu past één universele box in alle machines.» Hij is ook de helft kleiner. De coating machine telt drie motorsturingen. Het is steeds hetzelfde type. «Vroeger moest je op je buik liggen om die te configureren.

Nu stuurt de CPU bij opstart de configuratie en parametrisaties naar de motorsturingen en configureert de machine zichzelf.» B&R heeft maar één ontwikkelingstool: Automation Studio. «Daarin kan je het PLC-deel, I/O, visualisatie, motorsturingen en safety maar ook het project management laten lopen.» Michiels heeft een strategische relatie met B&R die voor hem meer een ‘solutions provider’ is dan een componentenverkoper. «We koppelen nieuwe ideeën terug met B&R. Er komt steeds een oplossing uit.»

Als service cruciaal is
«We zijn een kleine organisatie en zullen nooit echt groot worden. Onze naverkoopdienst is cruciaal», zegt Michiels. Daarop is de machine ontworpen. Het 7 inch grote operator panel, een resistief aanraakscherm, geeft ter plekke een synoptisch beeld van de machine. «Maar we kunnen ook echt wel remote werken. Als de klant het wil, servicen we hem over de gehele wereld.»

Alle sturingen hebben een ethernet/LAN connector. Via het IP-adres van de PLC zijn I/O’s, frequentiesturing, sturing van de lamp, de visualisatie en het bedieningsdeel aanspreekbaar. «Kortom de volledige sturing van de machine. In real-time kan je op elk toestel die visualisatie op PLC-niveau binnenhalen van elke machine, elke lamp,… Voor diagnosedoeleinden of om het hele machinepark te beheren. Wij zijn klaar voor het open Ethernet communicatieprotocol OPC UA waarmee we ook op andere componenten in de keten kunnen ingrijpen.»


(foto's: LDS, Argos)
Luc De Smet, Engineeringnet

Op de foto boven: Tony Michiels (links) en Johnny Rouire (rechts).

Kader:
Solutions provider voegt 7 à 8% waarde toe aan machine

De elektronische componenten van B&R zorgen voor een versnelling. «Een digitale kaart of PLC is binnen de minuut vervangen», zegt Michiels. «De basismodule wordt aangebouwd aan de PLC.

Je schuift die er gewoon bij. Van de kaart zelf zijn er wel honderd verschillende uitvoeringen met I/O’s, relais,… Een derde component is het ‘terminal blok’ waarop de bedrading aangesloten wordt. Wordt de kaart vervangen, blijft de bedrading ongemoeid. Het hele blok gaat er zo af, en is zo weer in geklikt.

Vroeger diende een PLC per machine geconfigureerd te worden. Vervangen kon wel 48 uur vergen. B&R slaat de firmware van een kaart op PLC-niveau op. Een flash-geheugen bewaart runtime, code, firmwares, configuratie en parametrisatie, visualisatie… alles op één CPU. De nieuwe PLC gaat zelf op zoek naar die data en laadt die automatisch in. Hetzelfde gebeurt trouwens bij elke opstart van de machine.»

Michiels berekent de inbreng van B&R in de waarde van de machine op 7 à 8%. «Maar onze puzzel past mooi in elkaar. We weten waarop we kunnen rekenen en het houdt onze overhead kost laag.»