Spoorstaking zorgt voor zware economische schade chemiesector

Chemiefederatie essenscia vraagt snelle oplossing om stilleggen installaties te vermijden, want de aanhoudende spoorstaking zorgt voor ernstige economische schade in de chemiesector.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #economie, #economische gevolgen, #essenscia, #spoorstaking

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Verschillende chemiebedrijven hebben hun productie al moeten terugschroeven. Als de situatie niet snel normaliseert, dreigen sommige ondernemingen bepaalde installaties zelfs te moeten stilleggen met zware financiële verliezen tot gevolg.

Chemiefederatie essenscia dringt aan op een snelle oplossing en pleit voor de invoering van een gegarandeerde toegang tot het spoornet voor goederenvervoer om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

De spontane spoorstaking verstoord ook het goederenvervoer, waardoor grote hinder veroorzaakt wordt bij een aantal chemiebedrijven. Voornamelijk de bedrijven die in een volcontinu-systeem (24/7) werken en sterk afhankelijk zijn van just-in-time bevoorradingen via het spoor.

Hun logistieke keten is onderbroken: ze krijgen geen grondstoffen meer toegeleverd, terwijl halffabrikaten en afgewerkte producten de fabriek niet meer uit geraken. Aangezien het om een onaangekondigde staking gaat, hebben de ondernemingen ook geen voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen: “Als de staking blijft aanhouden, is het niet uitgesloten dat bepaalde installaties de komende dagen volledig moeten worden stilgelegd.

Dat heeft niet alleen zware financiële gevolgen, maar is bovendien nefast voor ons imago bij buitenlandse investeerders. We pleiten daarom voor een structurele oplossing. Met een gegarandeerde toegang tot het spoornet voor het goederenvervoer kan de logistieke dienstverlening via het spoor te allen tijde verzekerd worden.”

De Belgische chemie en life sciences telt bijna 90.000 werknemers en creëert indirect 150.000 arbeidsplaatsen in andere bedrijfstakken.