Opening Amersfoortse fabriek die kunstmest uit afvalwater haalt

Waterschap Vallei en Veluwe heeft de rioolwater-zuiveringsinstallatie in Amersfoort omgebouwd tot een 'fabriek' die energie en grondstoffen produceert.

Trefwoorden: #afvalwaterzuivering, #Amersfoort, #Eliquo Water & Energy, #kunstmest, #LIFE-subsidie, #Sweco

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.NL - Uit afvalwater wordt op grote schaal fosfaat gewonnen en omgezet in kunstmest. Het is de eerste fabriek in Nederland die kunstmest produceert voor directe toepassing in de land- en tuinbouw.

Sweco verzorgde in opdracht van hoofdaannemer Eliquo Water & Energy het definitief ontwerp en het vergunningenmanagement.

De energie- en grondstoffenfabriek in Amersfoort laat zien waar het heen gaat met de zuiveringen van de toekomst. Waterzuiveringen worden energieleveranciers en uit zuiveringsslib worden grondstoffen zoals stikstof en fosfaat teruggewonnen.

Fosfaat is van levensbelang voor alles wat groeit en bloeit maar wordt steeds schaarser. De verwachting is dat deze natuurlijke bron over 50 à 100 jaar is uitgeput.

De zuivering in Amersfoort produceert naast energie straks ook 900 ton kunstmestkorrels per jaar. Om grondstoffen als fosfaat en stikstof terug te winnen wordt innovatieve technologie ingezet.

Deze fabriek is mede mogelijk gemaakt door de Europese LIFE-subsidie, een subsidie voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid. De Europese Unie wil graag dat deze innovatieve aanpak van de kunstmestfabriek in Amersfoort navolging krijgt in de rest van Europa.

Op 17 juni werd de energie- en grondstoffenfabriek feestelijk geopend.