Federplast.be akkoord met plan om winkelzakjes betalend te maken

Federplast.be verwelkomt het voorstel van federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem om een minimumprijs in te voeren voor alle zakjes en draagtassen aan de winkelkassa’s.

Trefwoorden: #Federplast.be, #Marie Christine Marghem, #minister van Leefmilieu, #plastic draagtas, #plastic zak

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Marie Christine Marghem, federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, stelt voor om alle winkelzakjes betalend te maken, ongeacht het gebruikte fabricatiemateriaal.

Het zou gaan om een vaste en ontradende minimumprijs van een halve euro per zakje, een prijs die hoger ligt dan wat men vandaag gewoonlijk aanrekent voor herbruikbare draagtassen. Alleen de zakjes die thuis composteerbaar zijn, blijven gratis.

Federplast.be, de Belgische federatie van kunststof- en rubberverwerkers, verwelkomt het initiatief van de minister om een uniforme wetgeving in te voeren die op een pragmatische manier het beheer van winkelzakjes op het hele Belgische grondgebied regelt.

Door aan zakjes een kostprijs te koppelen, zullen consumenten zich meer bewust worden van de waarde van dergelijke zakjes. Hierdoor gaan ze de winkelzakken hopelijk vaker hergebruiken, zodat de afvalberg vermindert en er minder zakjes als zwerfvuil in de natuur belanden.

Petri Ven, Secretaris-generaal van Federplast.be: “De impact van zo’n maatregel heeft in het verleden al zijn waarde bewezen. Door herbruikbare plastic draagtassen in 2004 betalend te maken, is het gebruik van plastic zakjes in ons land met 86% verminderd.”

Een succesvolle circulaire economie vereist inspanningen van iedereen. Enerzijds engageert de kunststofverwerkende industrie zich om innoverende materialen te ontwikkelen met respect voor mens en milieu.

Anderzijds hebben ook de consumenten hierin een beslissende rol te spelen door afval consequent te sorteren en op een juiste manier te deponeren in geschikte vuilniszakken en afvalcontainers.