Infrabel moderniseert besturingssysteem van Rupelbrug in Boom - verkeer

Tijdens de laatste 2 weken van augustus moderniseert Infrabel de Rupelbrug in Boom bij Antwerpen. In de buurt worden nog enkele bijkomende spoor- en bovenleidingswerken uit te voeren.

Trefwoorden: #boom, #infrabel, #rupelbrug

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - In de nacht van vrijdag 12 augustus op zaterdag 13 augustus 2016 start Infrabel met belangrijke werken aan de Rupelbrug in Boom. Het besturingssysteem om de spoorbrug open en dicht te draaien, is aan vervanging toe. Dat systeem is eigenlijk het hart van de brug en wordt volledig vernieuwd. De kostprijs bedraagt ongeveer 1 miljoen euro.

De Rupelbrug weegt 550 ton, is meer dan 200 meter lang en zo’n 20 meter breed. De spoorbrug bestaat uit vijf overspanningen, waarvan er één open kan voor het scheepvaartverkeer. Van dit type beweegbare brug die op één centrale pijler draait bestaan er in België maar drie. Gemiddeld wordt de spoorbrug zo’n 10 tot 12 keer per dag geopend.

Het mechanisme om de brug te openen en te sluiten, is ingewikkeld, stelt Infrabel: "Omdat er zoveel verschillende beweegbare delen zijn, is de brug storingsgevoeliger dan andere bruggen." Daarom worden tijdens de werken de systemen ontdubbeld. Als er dan een storing is, kan het reservesysteem de brug letterlijk en figuurlijk draaiende houden.

De werken starten in de nacht van vrijdag 12 augustus op zaterdag 13 augustus 2016. Maandagochtend 29 augustus om 04u00 gaat de brug terug in dienst voor de eerste trein.

Infrabel maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de moderniseringswerken ook bijkomende werken uitvoeren in de buurt van de spoorbrug. Aan de kant van Boom wordt er gewerkt aan de bovenleiding. Aan de kant van Puurs wordt er aan het spoor gewerkt.

Aangezien de Rupelbrug tijdens de werkzaamheden open staat, kunnen er geen treinen over rijden. NMBS laat vervangbussen rijden tussen Boom en Puurs om de mobiliteit van de reizigers te garanderen. Voor het scheepvaartverkeer is er geen hinder.