Primeur: E313 krijgt geluidsarme toplaag

Aswebo start maandag 7 augustus samen met VBG met de renovatie van de E313 tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost. Bij de heraanleg zal beroep gedaan worden op een nieuw type geluidsarm asfalt.

Trefwoorden: #Agentschap Wegen en Verkeer, #asfalt, #Aswebo, #autosnelweg, #geluidarm asfalt, #renovatie, #rolgeluiden, #VBG

Lees verder

Techniek

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - Aswebo en VBG staan samen in voor de vervanging van de volledige verharding en fundering van de snelweg. Het nieuwe wegdek wordt afgewerkt met een geluidsarme toplaag, die nooit eerder in Vlaanderen aangebracht werd.

Het nieuwe type asfalt pakt de bron van het geluid aan. Naast het motorgeluid produceert verkeer ook rolgeluid door het contact tussen de banden en het wegdek. Vanaf zeventig kilometer per uur klinkt dit geluid luider dan het motorgeluid.

Deze toplaag zal het rolgeluid tussen de banden en het wegdek verminderen, vooral omwille van een fijnere oppervlaktetextuur dan een klassieke toplaag. Hierdoor ervaart de volledige omgeving de geluidsafname.

De werken worden uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat in de loop van de volgende jaren de geluidswerende werking en de duurzaamheid ervan verder zal evalueren.


Opgelet:
Ter voorbereiding op de werkzaamheden zullen Aswebo en VBG tijdens de nachten van zaterdag 5 op zondag 6 augustus en zondag 6 op maandag 7 augustus onder andere de tijdelijke markeringen aanbrengen en signalisatie klaarzetten. Zodra deze voorbereidingen klaar zijn, zal AWV het verkeer omzetten naar de tijdelijke inrichting.

Vanaf maandagochtend zal het verkeer door middel van doorsteken in de middenberm in beide richtingen over 2 versmalde rijstroken rijden. De op- en afritten blijven te allen tijde open. De werkzaamheden zullen 2 maanden duren.