Chemische sector doet het goed in Antwerpse haven (+video)

De behandeling van de vloeibare massagoederen noteert stevige groeicijfers en overnames onderstrepen de positie van Antwerpen als grootste geïntegreerde Europese (petro)chemische cluster.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Antwerpse haven, #chemie, #Feel the Chemistry, #petro-chemie, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Gedurende het eerste halfjaar van 2016 steeg de overslag van vloeibaar massagoed met 8,4 % tot 35,4 miljoen ton. Voor de behandeling van aardoliederivaten werd in diezelfde periode 26 miljoen ton genoteerd, een stijging van 13,9 %.

De toegenomen aanwezigheid van de vloeibare tankopslag in Antwerpen versterkt de positie van deze petrochemische cluster, die dankbaar gebruikmaakt van de zeer centrale Europese ligging van Antwerpen, de sterke concentratie van chemische bedrijven en de beschikbaarheid van goed geschoolde werknemers.

Twee recente investeringen bewijzen het belang van deze sector: de overname van Talke Benelux door de Antwerpse groep Katoen Natie en de acquisitie van Antwerp Gas Terminal door het Duitse Oiltanking.

De Antwerpse haven huisvest een chemische cluster wiens hoge graad van integratie en diversiteit uniek is in de hele wereld. De bedrijven zijn duurzaam aanwezig in de haven omwille van de beschikbaarheid van grondstoffen, het uiterst efficiënt logistiek platform, de hoge productiviteit en meertaligheid van de Antwerpse werknemers en de quadrimodale ontsluiting met het achterland.