FSC Nederland publiceert tweede editie Forest50

FSC Nederland heeft de tweede editie gepubliceerd van deze ranking waarin de vijftig grootste bouwbedrijven worden beoordeeld op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover.

Trefwoorden: #bouwproject, #duurzaam hout, #Forest50, #FSC Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: FSC Nederland )

ENGINEERINGNET.NL - Met de Forest50 wil FSC Nederland een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen.

De vijftig bouwbedrijven in de Forest50 presteerden over de gehele linie iets beter dan vorig jaar. FSC manager Roel Nozeman: “Steeds meer bouwbedrijven bezitten een FSC en/of PEFC-certificaat en communiceren over het gebruik van duurzaam hout. Op dit moment meten 11 bedrijven het percentage duurzaam ingekocht hout op groepsniveau, tegenover 8 vorig jaar.”

De twee winnaars Heijmans en Koninklijke BAM Groep van de nieuwe ranking bereikten een bijna geheel duurzame houtinkoop met een inkooppercentage van 98%. Deze bedrijven nemen de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van hun houtinkoop vooral vanuit eigen motivatie en vaak los van de vraag vanuit opdrachtgevers.

Opvallend is dat er in de ranking een grote middengroep is die met meer aandacht voor duurzaam hout en transparantie gemakkelijk hoger kan eindigen in de ranking.

Aan Slokker Bouwgroep is de aanmoedigingsprijs toegekend, als snelste stijger (van buiten de top 50 naar plaats 8).


In de Forest50 ranking konden bouwbedrijven in totaal 100 punten verdienen. Naast FSC- en PEFC-certificering zijn transparantie over het totaal percentage ingekocht duurzaam hout en de communicatie hierover op websites en in jaarverslagen belangrijke criteria. Ook waren er punten te verdienen met het uitvoeren van bouwprojecten met een aantoonbaar aandeel duurzaam hout.