Vlaanderen investeert 30 miljoen euro in nieuw maritiem onderzoekscentrum

Het nieuwe maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende en wordt een innovatief 2-in-1-complex met een sleeptank en een golfbassin.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #golfbassin, #maritiem onderzoekscentrum, #Oostende, #Plassendale 1, #scheepvaart, #sleeptank, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Signum+ architects )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “We zijn wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde. Een vooruitstrevend expertisecentrum maakt onze scheepvaart en havens slimmer en sterker”.

De Vlaamse havens zijn krachtige groeimotoren van onze welvaart. Vlaams minister Weyts wil ervoor zorgen dat de havens ook in de toekomst kunnen groeien en bloeien. Het nieuwe maritieme onderzoekscentrum moet de Vlaamse maritieme expertise bundelen en versterken en de werking van onze havens en onze scheepsvaart ondersteunen.

De enige sleeptank in Vlaanderen (in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout) is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed.

De tank kan gevuld worden tot 1 meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen getest worden.

Het onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo een bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden.

Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Voor een kust- en oceaanbassin bestaan bij de KU Leuven, de UGent en het Waterbouwkundig Laboratorium al geruime tijd plannen. Door de twee projecten nu te combineren in één groot, nieuw complex ontstaat een sterke win-win.

Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf.

De bouw van het maritiem onderzoekscentrum wordt nu aanbesteed en wordt nog dit jaar gegund. De schop gaat in het voorjaar van 2017 in de grond en de werken zullen drie jaar duren.