Luchtzuivering in parkeergarages kan fijnstof fors inperken

Onderzoekers van de TU/e hebben voor het centrum van Eindhoven berekend dat, door afvangen van fijnstof in ondergrondse parkeergarages, de concentratie fijnstof-deeltjes met 50% kan afnemen.

Trefwoorden: #fijnstof, #filteren, #luchtzuivering, #parkeergarage, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.NL - Onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken modelleerden de Eindhovense onderzoekers in groot detail de bebouwing in het stadscentrum van Eindhoven.

In dit gebied, met een oppervlakte van 5.1 vierkante kilometer, namen ze de locatie van 16 ondergrondse parkeergarages op. De onderzoekers berekenden het effect op de concentratie fijnstof in de stad als met 99 of 594 luchtzuiveringssystemen de fijnstof in deze parkeergarages wordt afgevangen.

Met 99 luchtzuiveringssystemen is rond de parkeergarages veelal een vermindering van fijnstof rond 10% zichtbaar. Maar bij 594 luchtzuiveringsinstallaties tekent zich een veel groter gebied af, soms tot een kilometer van de parkeergarages waar minimaal 10% minder fijnstof is. Op bepaalde plekken loopt dit zelfs op tot boven de 40 en 50% minder.

Blocken: “Ik had wel een effect verwacht, maar niet dat het zo fors zou zijn. De simulaties zijn weliswaar uitgevoerd voor één bepaalde situatie, dus de effectieve concentraties kunnen, afhankelijk van bijvoorbeeld de kracht en richting van de wind en verkeersdruktes, hoger of lager zijn. Toch concluderen we dat dit een effectieve methode is om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Het idee om fijnstof in parkeergarages af te vangen is afkomstig van milieu-innovatiebedrijf ENS Technology.

ENS-directeur Lia van de Vorle: “Omdat de ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages in contact staan met bovenliggende straten en winkelcentra, zijn de garages van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad. Door hier fijnstof af te vangen, zodat schone lucht de stad wordt ingeblazen, fungeren de parkeergarages als een soort schone longen van de stad.”

Van de Vorle: “We hebben een innovatieve installatie ontwikkeld die fijnstof transformeert tot grof stof door deze deeltjes efficiënt elektrisch te laden en ze vervolgens op een geaarde plaat af te vangen.”

Een eerste toepassing in een ondergrondse parkeergarage leidt volgens het bedrijf al ruim twee jaar tot zichtbare verbetering in de omgeving van de parkeergarage.

Van de Vorle: “Nu de TU/e-studie de effectiviteit van het idee heeft bewezen voor een groot deel van de Eindhovense binnenstad, gaan we de methode uittesten in een parkeergarage onder de Heuvel Galerie.”

Het uiteindelijke doel is om de luchtzuiveringsinstallaties ook in tunnels, bij trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen toe te passen.