Europese Radondag: oplossingen zoeken in strijd tegen radon

Vandaag, op de verjaardag van Marie Curie, wordt de jaarlijkse Europese Radondag georganiseerd. In alle Europese landen vinden er activiteiten in de strijd tegen radon.

Trefwoorden: #FANC, #radioactief, #radioactief gas, #radon, #radonactie

Lees verder

Nieuws

( Foto: FANC - radon-risico in België )

ENGINEERINGNET.BE - In Europa is er een belangrijke gemeenschap van experts die werkzaam zijn op het gebied van radon. Zij zijn verzameld in de European Radon Association.

Eén van de missies van deze organisatie is om de bevolking en de deskundigen in de bouwsector te sensibiliseren voor dit radioactieve gas.

Radon is een radioactief gas, dat van nature aanwezig is in de ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.

Wanneer het wordt ingeademd, bereikt het de longen en bestraalt het longweefsel, waardoor dit wordt beschadigd en het risico op longkanker toeneemt. Radon is na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land.

De regelgeving in verband met radioactiviteit, en ook voor wat betreft de blootstelling aan radon, is grotendeels vastgelegd in Europese Richtlijnen, die door de lidstaten en dus ook door België in nationale regelgeving worden omgezet. Het FANC is verantwoordelijk voor het radonactieplan en de uitvoering ervan in ons land.

De Europese Radondag wil over heel het continent de bescherming tegen radon in de kijker zetten, en de betrokken doelgroepen zoals architecten, aannemers, lokale besturen en administraties, werkgevers, preventie-organisaties en de algemene bevolking actief informeren en aansporen tot actie.


Dit zijn de Belgische activiteiten:

  1. Radontests voor privéwoningen

: het FANC organiseert, in samenwerking met de Waalse provincies en het Brusselse en het Vlaamse gewest, dit jaar opnieuw de informatie- en sensibiliseringscampagne "Radonactie". De website www.radonactie.be biedt Belgische burgers de mogelijkheid om gemakkelijk een radontest te bestellen.

  • Radontests op het werk: speciaal voor wat betreft de aanpak van radon in werkplaatsen werd recent een soortgelijke website ontwikkeld: www.radonatwork.be.
  • Opleiding voor de bouwsector: op 21 november wordt in Brussel een gratis opleiding voor architecten en aannemers georganiseerd.