Start nieuw Europees project ’Afval beheren als grondstof’

9 Europese partners hebben onlangs het 3-jarige InDIRECT-project gelanceerd. De doelstelling is een efficiënte omzetting van organisch afval in eiwitten, vetten en chitine, door insecten.

Trefwoorden: #biomassa, #bioraffinage, #Horizon 2020, #InDIRECT, #insecten, #VITO, #voeding

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van InDIRECT is de ontwikkeling van bioraffinageprocessen voor de directe of indirecte omzetting van diverse organische nevenstromen in vermarktbare producten zoals eiwitten, vetten of chitines.

Het InDIRECT-consortium bestaat uit 9 partners uit 4 Europese landen waaronder 2 multidisciplinaire EU onderzoeksorganisaties, VITO (als coördinator) en de Universiteit van Parma, en 5 industriële partners (Nutrition Sciences, Millibeter, Improve, Chemstream, Proti-Farm), een non-profitorganisatie voor landbouwers (Innovatiesteunpunt) en Temperio (voor disseminatie-ondersteuning).

Als Horizon 2020 project beoogt InDIRECT om bij te dragen aan de Europese doelstelling om ‘Afval te beheren als grondstof’, en aan de BBI visie om de marktgroei van bio-gebaseerde producten te versnellen.

Hiervoor zal onderzocht worden of bioraffinage als een middel om (direct of indirect) afval te recycleren en hergebruiken mogelijk is. Tegelijkertijd wil men nieuwe waardeketens ontwikkelen, die toelaten om nevenstromen uit de landbouw en uit vergelijkbare sectoren om te zetten in vermarktbare producten.

De gebruikte grondstoffen moeten immers enerzijds goedkoop zijn en anderzijds mogen ze niet concurreren met voedsel-voorziening. Door organische biomassanevenstromen te gebruiken, kan de recyclagecirkel gesloten worden. De beschikbaarheid van deze nevenstromen werd reeds eerder in kaart gebracht en zal van naderbij bekeken worden in dit project.

Het project wil een oplossing bieden voor de heterogeniteit van de beoogde organische nevenstromen, en seizoensfluctuaties vermijden. Daarom zal men een 3-staps concept voor bioraffinage onderzoeken, waarbij heterogene stromen omgezet worden in homogene biomassa. De “game-changing” aanpak die men zal onderzoeken is het gebruik van insecten.

Insecten zijn in staat om met een dieet van variabele voeding een homogene biomassa te creëren. Nadien worden de insecten zelf als biomassa gefractioneerd in een lipide-, eiwit- en chitinefractie.

De fracties hebben allemaal potentieel om omgezet te worden in vermarktbare eindproducten. De voordelen van deze indirecte aanpak zal vergeleken worden met rechtstreekste bioraffinage, zonder deze tussenstap.

Hoewel het potentieel van insecten aanzienlijk is, zijn er nog wat barrières. Ze hebben te maken met wetgeving en aanvaarding van de gegenereerde producten in termen van veiligheid en perceptie.

Ook dit wordt in dit project bekeken. Men zal de veiligheidsaspecten experimenteel onderzoeken, alsook het toepassingspotentieel in verschillende sectoren, zoals diervoeding, voeding en chemie.

Daarnaast zal men het publiek meer vertrouwd maken met producten afgeleid van insecten en zal men wettelijke barriers te onderzoeken en bestuderen hoe ze opgelost kunnen worden.


Dit project ter waarde van 2,1 miljoen euro ontving 1.347.000 euro fondsen van Bio Based Industries Joint Undertaking, onder het ‘Horizon 2020 research and innovation programme’ van de Europese Unie (grant agreement No 72071).

Op de foto: de zwarte wapenvlieg, één van de gebruikte insecten .