78% Vlaamse schrijnwerkers bezig met efficiëntieverhoging

Het orderboekje van de Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers lijdt onder het aarzelend vertrouwen van klanten. Dat bevestigt een bevraging bij 223 schrijnwerkers en interieurbouwers.

Trefwoorden: #Bouwunie, #efficiëntieverhoging, #schrijnwerkers, #sectororganisatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Toch blijft het potentieel groot. Bij het streven naar een hogere energie-efficiëntie van woningen en andere gebouwen neemt een goede luchtdichte plaatsing van het buitenschrijnwerk een cruciale plaats in.

Ook de vraag naar perfect afgewerkt, op maat gemaakt binnenschrijnwerk stijgt. Efficiëntieverhoging door innovatie en digitalisering is een van de kerntaken van het moderne schrijnwerkbedrijf dat zich aanpast aan een veranderende omgeving, meldt sectororganisatie Bouwunie, die de bevraging organiseerde.

In nauwelijks twintig jaar tijd is de schrijnwerkerij omgevormd van een puur ambachtelijke naar een geautomatiseerde, digitaal gestuurde productie. Door de technologische evoluties op vlak van productie en de hoge verwachtingen van klanten en werkgevers stijgt het gewenste opleidingsniveau in de sector.

63% van de schrijnwerkers vindt bijscholingen, praktijkgerichte opleidingen en infosessies belangrijk voor de werknemers en voor zichzelf als ondernemer.


ACHTERGROND
Het rendement van een schrijnwerkbedrijf wordt in grote mate bepaald door de manier waarop alles georganiseerd wordt. Met innovatie, structuur en visie maakt de schrijnwerker het verschil. Hij probeert duidelijk zo efficiënt mogelijk te produceren en hierin steeds verbeteringen aan te brengen.

78% van de bedrijven is bezig met de efficiënte organisatie van het atelier. Dat gaat onder andere om de best mogelijke plaatsing van machines en materialen. 45% van de bedrijven doet heel expliciet aan optimalisatie van de productie terwijl 17% daarvoor concrete plannen heeft.

De aansturing van de moderne machines vanuit de productievoorbereiding gebeurt inmiddels bij 22% van de schrijnwerkbedrijven en nog eens 18% wil dit binnenkort ook doen. Dat zijn er beduidend meer dan vroeger. Zeven jaar geleden was nog maar 16% van de schrijnwerkbedrijven bezig met digitale productie-optimalisatie.