Sweco gaat Prorail helpen bij verduurzaming spoorbermen

ProRail beheert ruim 7.021 kilometer spoorberm en is daarmee één van de grootste terreinbeheerders in Nederland. Het bedrijf wil de ecologische functie van spoorbermen versterken.

Trefwoorden: #biocomposietmaterialen, #ecologie, #ProRail, #spoorberm, #spoorbermbeheer, #spoorwegen, #Sweco, #vegetatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.NL - Het bermgroen kan trouwens een grondstof zijn voor biocomposietmaterialen en gebruikt worden voor energieopwekking. Ingenieursadviesbureau Sweco zal ProRail adviseren hoe ze deze verduurzaming in onderhoudscontracten met aannemers kunnen opnemen.

ProRail is verantwoordelijk voor de instandhouding van plant- en diersoorten rondom de bermen. Spoorbermen spelen een belangrijke rol als leefgebied en als verbindend element tussen natuurgebieden.

Pier Eringa, CEO ProRail: “In 2030 zijn onze spoorbermen niet alleen de groene zijkanten van het spoor, ze vormen de habitat van (bijzondere) planten en dieren. Het bermbeheer is ecologisch, zodat bijen en andere insecten er hun voedsel kunnen halen.”

Sweco zal de huidige inrichting en beheer van spoorbermen analyseren en de mogelijkheden verkennen om deze aan te passen aan bovengenoemde duurzaamheidsdoelen.

Rudi van Hedel, projectmanager Biomassa & Biobased Economy bij Sweco: “Winning van biomassa door vaker maaien kan, mits verantwoord uitgevoerd, samengaan met versterking van de kruidenvegetatie en daarmee de biodiversiteit. De extra biomassa kan gebruikt worden voor duurzame energie en biocomposietmaterialen.”