Actieplan voor het valoriseren en beheren van stortplaatsen gelanceerd

De lancering van dit actieplan door Vlaams Europarlementslid Hilde Vautmans betekende alvast de start van twee Europese projecten van 5,2 miljoen euro onder Vlaamse coördinatie.

Trefwoorden: #afvalbeheer, #beheren, #EURELCO, #Europa, #Hilde Vautmans, #Horizon 2020 project, #NEW-MINE, #stortplaatsen, #valoriseren

Lees verder

Nieuws

( Foto: EURELCO )

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 organiseerden Hilde Vautmans en het European Enhanced Landfill Mining Consortium (EURELCO) het eerste ELFM seminarie in het Europees Parlement.

Het seminarie zette ELFM definitief op de landkaart en maakte een serie besluiten en aanbevelingen. Sindsdien won EURELCO twee Europese, prestigieuze onderzoeksprojecten (getrokken door Vlaamse partners) die ELFM mogelijk moeten maken: EU MSCA-ETN NEW-MINE project en het Interreg Europe COCOON project.

Vautmans heeft vandaag in Houthalen het startschot van deze projecten gegeven met een bezoek aan het referentieproject Closing-the-Cirle op de site van Milieubeheer, dochteronderneming van Group Machiels.

Sinds 1950 is er een enorme hoeveelheid afval gedumpt in stortplaatsen. In Europa zijn meer dan 500.000 stortplaatsen. De Europese Commissie is vragende partij voor een duidelijke aanpak voor het beheer van de stortplaatsen in Europa. Stortplaatsen worden beschouwd als dynamische voorraden van grondstoffen (materiaal, energie, land) die in de economie geïntegreerd kunnen worden.

In mei 2016 won EURELCO het eerste EU Horizon 2020 project “NEW-MINE” over Enhanced Landfill Mining met een baanbrekende score van 97,6%, dat gecoördineerd wordt door de KU Leuven met 9 partners uit 6 Europese landen. NEW-MINE ontving hiervoor een budget van 3,8 miljoen euro.

Dit project vormt een belangrijke doorbraak voor het bereiken van een circulaire economie in Europa. Er zullen nieuwe technologieën ontwikkeld worden voor het scheiden en upcyclen van de afvalmaterialen in de 500.000 Europese stortplaatsen. De NEW-MINE technologie zal afval transformeren tot hoogwaardige producten zoals waterstof en groene cement.

Het Interreg Europe project COCOON dat het beleid voor het beheer van stortplaatsen zal uittekenen, werd in oktober 2016 goedgekeurd door de Europese Commissie. Dit project met 8 partners van 6 Europese regio’s wordt gecoördineerd door i-Cleantech Vlaanderen.

Met een budget van 1,4 miljoen euro, waarbij 85% steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling komt, zullen de partners relevante beleidsinstrumenten verder ontwikkelen en zullen de subsidies voor projecten over het beheer van stortplaatsen verhoogd worden. De zes gerichte beleidsinstrumenten omvatten het bodemdecreet in Vlaanderen, de wet milieubeheer in Nederland, en de financiering van projecten via ERDF operationele programma’s over het beheer van stortplaatsen in Andalusië, Brandenburg, Cyprus en Malta.

Zowel COCOON als NEW-MINE worden vanuit Vlaanderen gecoördineerd en zijn goedgekeurd door twee verschillende instanties (Interreg Europe DG Regions en EU Horizon 2020 DG Research).

In januari 2017 heeft de deputatie de stedenbouwkundige vergunning verleend aan Remo Milieubeheer voor het project Closing the Cirle. Het gaat om de verwerking van bouwstoffen van het afval dat is opgeslagen op het Remo-stort in Houthalen.

Alle opgeslagen afval zal gevaloriseerd worden en de Remo-site zal ontwikkeld worden tot duurzaam natuurgebied. Dit project zal oude opslagplaatsen herbestemmen en een leidraad scheppen voor de transitie van afval- naar materialenbeleid in Europa.

Group Machiels zal 250 miljoen euro investeren en 300 nieuwe jobs creëren.