Biomassacentrale Bio Golden Raand levert nu ook biostoom

Minister Kamp van Economische Zaken heeft samen met AkzoNobel, Eneco en Groningen Seaports de levering van biostoom aan Chemie Park Delfzijl officieel in werking gezet.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #Bio Golden Raand, #biomassa, #biostoom, #Eneco, #groene energie, #Groningen Seaports, #Henk Kamp

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - Door de ombouw wordt de grootste bio-energiecentrale van Nederland nog efficiënter: bij een gelijkblijvende hoeveelheid biomassa produceert Bio Golden Raand nu dubbel zoveel duurzame energie.

Door de overstap van gas naar duurzaam geproduceerde stoom vergroent AkzoNobel in één keer 10% van haar Nederlandse energieverbruik. Naast een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, betekent dit ook een CO2-vermindering van circa 100.000 ton per jaar.

Minister Kamp: 'Noord-Nederland heeft een voortrekkersrol in de transitie naar duurzame energie. De noordelijke provincies en gemeenten waren de eerste met een plan van aanpak voor de uitvoering van het Energieakkoord. Het Chemie Park Delfzijl onderstreept deze ambities door over te stappen op duurzaam opgewekte stoom.'

Ruim 10% van de Nederlandse productie van basischemicaliën komt uit Delfzijl. De industrie is onderling sterk verbonden en zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid in de regio.

Het project maakt het chemiecluster in Noordoost-Nederland duurzamer en toekomst bestendiger. De drie partijen hebben gezamenlijk ongeveer 40 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

In de Bio Golden Raand-biomassacentrale van Eneco worden houtsnippers van sloop- en afvalhout omgezet in groene stroom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton sloop- en afvalhout dat per schip en vrachtwagen aankomt in Delfzijl vanuit Nederland en omliggende landen.

AkzoNobel neemt al een belangrijk deel van de geproduceerde groene stroom af, maar de afgelopen periode is de centrale omgebouwd om ook biostoom te leveren. Groningen Seaports heeft de benodigde infrastructuur aangelegd, waaronder de stoomleiding die ook toegankelijk is voor andere partijen.


(bron en foto: Eneco)