Nieuwe stalen spoorbrug moet doortocht Mechelen versnellen

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft begin maart het grootste onderdeel van de nieuwe stalen brug over de Leuvense Vaart in Mechelen geplaatst.

Trefwoorden: #Infrabel, #Leuvense Vaart, #Mechelen, #spoorbrug, #spoorwegbeheerder, #stalen brug

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bart Van Tricht/Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Deze brug kadert in de aanleg een nieuwe spoorlijn die op termijn zal zorgen voor een capaciteitsuitbreiding in Mechelen en betere verbindingen met Brussel en de luchthaven van Zaventem.

De nieuwe spoorbrug is de laatste van de zes nieuwe bruggen voor een spoorbypass voor Mechelen. Die bypass omvat de aanleg van twee bijkomende sporen en twee nieuwe perrons aan de achterzijde van het station Mechelen. De spoorbypass zal aansluiten op de lijn Brussel-Mechelen (op de middenberm van de E19-snelweg) en de Diabolo-spoorverbinding naar Zaventem.

Dankzij de bypass zullen de treinen sneller door het station Mechelen kunnen rijden (160 km/u in plaats van 100 km/u). Dit is vooral belangrijk voor het spoorverkeer op de as Brussel-Antwerpen-Nederland. De totaal geraamde investering voor de spoorbypass bedraagt ongeveer 170 miljoen euro.


ACHTERGROND
De geprefabriceerde stalen brug is 77,5 m lang, 15 m breed en 3,5 m. De landhoofden waren de voorbije maanden ter plaatse gebouwd. De twee grootste brugdelen (beide 39,3 m lang en 170 ton zwaar) zijn op pontons naar Mechelen gebracht en door twee grote mobiele hijskranen op hun plaats gelegd.

Volgend weekend worden de brugdekken geplaatst. Daarna worden de onderdelen aan elkaar gelast en worden er prefabplaten geplaatst op de roosterstructuur. Tenslotte wordt er een betonvloer op gegoten.