Mechelen zoekt investeerders voor ontwikkeling Keerdok- en Eandissite

Vanaf eind 2018 wordt het gebied rond het Keerdok en de Eandissite ontwikkeld tot een hoogwaardige en compleet nieuwe stadswijk met 800 woningen.

Trefwoorden: #Eandis, #Eandissite, #investeerder, #Mechelen, #Ruimtelijk Uitvoeringsplan, #RUP, #stadsontwikkelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Met de goedkeuring van de ontwerpversie van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt een nieuwe horde genomen. De stad zit echter niet stil en zoekt samen met Eandis naar investeerders voor een groot deel van de wijkontwikkeling.

Eandis heeft plannen voor een duurzame renovatie van hun kantoorgebouw aan de Elektriciteitstraat. Deze renovatie kadert in een grootschalige herorganisatie van de volledige bedrijvensite te Mechelen.

Jean Pierre Hollevoet, directeur van Eandis: “Net zoals bij het gebouw N-Allo liggen de duurzaamheidsambities voor de volledige bedrijvensite hoog. De renovatie zal tegen einde 2018 afgerond zijn.”.

In de daarop volgende jaren komt dan ook ten oosten van de Elektriciteitstraat een groot deel van de site voor nieuwe ontwikkelingen vrij. De Eandissite werd opgenomen in de plannen van de stad voor de realisatie van de nieuwe stadswijk Keerdok- en Eandissite.

Vooraleer de Keerdok- en Eandissite tot nieuwe stadswijk kan ontwikkelen moet de site herbestemd worden, met als functie wonen. Het college keurde recent het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en bijhorend onteigeningsplan voor de site Keerdok-Eandis goed. Op 28 maart gaat dit voor voorlopige vaststelling naar de gemeenteraad.

Schepen van Ruimtelijke Planning en Stadsvernieuwing, Greet Geypen: “De definitieve goedkeuring van het RUP wordt begin 2018 verwacht. Vervolgens kunnen de eerste vergunningen worden toegekend en kan de ontwikkeling echt van start gaan.”

In afwachting van de definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan neemt de stad, samen met Eandis, nu al het initiatief om één of meerdere investeerders te zoeken voor haar eigendom aan het Rode Kruisplein en
de vrij te komen eigendommen van Eandis.

Aan de verkoop worden een reeks verplichtingen verbonden zoals de bouw van een parkeergebouw op de Eandistip, heraanleg openbaar domein en optimalisaties aan de N16. Na een selectieprocedure zal de verkoop van de gronden in de tweede helft van 2018 plaatsvinden.

In totaal wordt er ongeveer 3 ha verkocht. De totale investeringswaarde van de te realiseren projecten op de gronden die worden verkocht bedraagt ongeveer 80 miljoen euro.

Van 18 april tot en met 16 juni is er een openbaar onderzoek waarbij iedereen het ontwerp RUP, de plan-MER en het onteigeningsplan kan komen inkijken.