Rijkswaterstaat zet prijsvraag voor veilige randen wegverharding uit

Meer dan een derde van alle ongevallen op de Nederlandse wegen heeft te maken met de berm, waarbij een abrupte overgang van asfalt naar berm een verhoogd risico vormt.

Trefwoorden: #aanbesteding, #Nederlandse wegen, #Rijkswaterstaat, #tender, #veilige randen wegverharding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Rijkswaterstaat daagt bedrijven daarom uit om met creatieve oplossingen te komen voor de randen van het wegdek. Automobilisten die in de berm belanden, moeten veilig en schadevrij hun weg kunnen vervolgen.

Wie met één of twee wielen naast het asfalt raakt, kan flink in de problemen komen. Is de rand van het asfalt te hoog of te steil, dan kunnen er twee dingen gebeuren. De auto kan ‘opspringen’ of kantelen, waarbij de bestuurder de macht over het stuur kan verliezen. Of de wielen blijven achter de rand van het wegdek ‘haken’.

De bestuurder maakt dan vaak een (te) abrupte stuurcorrectie, waardoor het voertuig in een slip raakt of gaat slingeren. Om dit te voorkomen moet het asfalt dus goed aansluiten op de zij- en middenberm. Zo kan de automobilist zonder gevaar alle wielen weer op de baan krijgen.

Een meer geleidelijke overgang is noodzakelijk, maar niet eenvoudig te realiseren. Bij de aanleg komen immers heel wat technische voorwaarden kijken. Rijkswaterstaat gebruikt op het hoofdwegennet in veel gevallen tweelaags zoab. Om geluidoverlast tegen te gaan, heeft dit een dikte van 45 mm (laag 1) plus 25 mm (laag 2).

Deze minimale hoogte om zoab te realiseren, is tevens het maximale hoogteverschil dat is toegestaan tussen het oppervlak van het wegdek en de berm. Dit hoogteverschil wordt idealiter trapsgewijs afgebouwd van wegdek naar berm met treden van 20 cm, maar in de praktijk blijkt hier vaak geen ruimte voor. Ook meer basale bezwaren spelen een rol. Zo zijn de huidige asfaltspreidmachines niet ingericht om een deklaag heel flauw af te bouwen.

Rijkswaterstaat daagt marktpartijen door middel van een prijsvraag uit om innovatieve ideeën te ontwikkelen voor een veilige tweelaags zoab-randconstructie. Het winnende idee moet automobilisten die in de berm terechtkomen in staat stellen om veilig en schadevrij weer de weg op te rijden. Daarbij zoekt Rijkswaterstaat zowel een oplossing voor de aanleg van nieuwe wegen, als voor levensduur verlengend onderhoud.

De (maximaal) drie beste oplossingen worden gerealiseerd in een lopend onderhoudswerk. Vervolgens worden deze getest en beoordeeld. De inzendingen die de test doorstaan, komen in aanmerking voor een plaats op de lijst van gevalideerde niet-standaard producten van Rijkswaterstaat.

Marktpartijen kunnen zich tot en met 31 mei 2017 inschrijven via TenderNed. De winnaars worden eind juni bekend gemaakt. Eind augustus start de voorbereidingsfase van de uitvoering.