MPD Groene Energie opent tweede installatie voor bio-energie

Beide installaties in Ede leveren nu al groene warmte aan ruim 10.000 woningen en bedrijfsgebouwen. Daarnaast wordt ook nog eens duurzame elektriciteit aan het openbare net geleverd.

Trefwoorden: #bio-energie, #duurzaamheid, #Ede, #groene stroom, #MPD Groene Energie, #Sweco, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.NL - De beide installaties zijn aangesloten op het groene warmtenet van Ede. De installaties zorgen voor de levering van warmte aan onder andere woningen, bedrijfsgebouwen, een zwembad, sportaccommodaties en onderwijsinstellingen en zelfs voor verwarming van een duurzaam fietspad.

Het project is zeer succesvol. Daarom wordt alweer gewerkt aan een derde installatie. Het groene warmtenet in Ede werd eind 2016 door branchegenoten bekroond als Duurzaamste Warmtenet van Nederland. Het warmtenet zorgt ervoor dat Ede haar steentje bijdraagt in het tegengaan van verdere klimaatverandering.

Operationeel directeur Valentijn Kleijnen van MPD Groene Energie: “MPD Groene Energie werkt aan de doorontwikkeling van het Edese net voor groene warmte naar een smart grid. Het doel is om in de toekomst ook andere duurzame bronnen, zoals geothermie en restwarmte, op dit netwerk aan te sluiten. Dit wordt het eerste werkelijke smart grid van Nederland. Het netwerk wordt een blauwdruk voor een klimaatneutrale stad die ook voor andere steden bruikbaar is.”

De nieuwe installatie beschikt over een educatieve prestatieruimte waar scholieren meer kunnen leren over de energietransitie.

Sweco begeleidde de ontwerp- en de realisatiefase van de tweede bio-energie installatie.