Onthulling Europa’s eerste hyperloop-testfaciliteit in Delft

Minister Schultz van Haegen heeft vanmorgen onder grote belangstelling Europa’s eerste hyperloop-testfaciliteit op de campus van de TU Delft onthuld.

Trefwoorden: #BAM, #Hardt, #hyperloop, #hyperloopsysteem, #Minister Schultz van Haegen, #TU Delft, #vervoer

Lees verder

Techniek

( Foto: © Roderik van Nispen - Van Nispen Fotografie )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf Hardt, opgericht door een aantal van de winnaars van Elon Musk’s hyperloop competitie eerder dit jaar, heeft samen met het Europese bouwconcern BAM een 30 meter lange testfaciliteit gebouwd om de technologie voor het futuristische vervoersysteem te testen.

Dit is het eerste Europese bedrijf dat de hyperloop ontwikkelt en kondigde onder meer zijn plannen aan voor de realisatie van een operationeel hyperloopsysteem.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte voor de onthulling bekend dat zij in samenwerking met Hardt en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One een onderzoek is gestart naar de mogelijkheden van de hyperloop in Nederland.

Schultz: “In de mobiliteit is met zelfrijdende voertuigen, platooning trucks en drones een nieuw tijdperk begonnen. We willen in Nederland de Europese proeftuin zijn voor deze innovatieve en duurzame mobiliteit en meer kennis opbouwen. De hyperloop is snel, innovatief, stil en duurzaam en daarmee zeer interessant voor de mobiliteit van de toekomst.“

De testfaciliteit in Delft betreft een buis met een lengte van 30 meter en een buitendiameter van 3,2 meter. Met deze testfaciliteit worden op lage snelheid alle belangrijke systemen in een vacuüm getest. Het gaat onder meer om het testen van de veiligheid, de voortstuwing, het zweven en het stabiliseren van het hyperloopvoertuig.

In samenwerking met de TU Delft en BAM worden ook sociale vraagstukken rond het nieuwe vervoersmiddel onderzocht. Om de inpassing van de hyperloop in een woon-, werk- en leefomgeving te onderzoeken, staat de testfaciliteit op The Green Village op de campus van de TU Delft.

Dit 'levend laboratorium' dient als proeftuin voor radicale innovaties, gericht op een duurzame toekomst. De locatie geeft ruimte voor onderzoek naar bijvoorbeeld de maatschappelijke inpassing en sociale acceptatie van het nieuwe vervoermiddel.

In een hyperloop kunnen personen en goederen met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur door buizen met zeer weinig luchtweerstand reizen. Dat maakt het vervoer energiezuiniger dan vervoer met bijvoorbeeld het vliegtuig of de trein.

Hardt heeft als doel om binnen vier jaar tijd te beginnen aan de bouw van een hyperlooptraject tussen twee steden. De testfaciliteit die vandaag is onthuld is de eerste in een reeks die gepland staat om stapsgewijs het eerste hyperlooptraject te realiseren.

Na afronding van de tests op lage snelheid wordt gestreefd naar de bouw van een testfaciliteit waarin alle systemen op hoge snelheid kunnen worden getest. Deze zal dan gebruikt worden om onder andere de technologie rond het nemen van bochten en het wisselen van banen binnen de vacuümbuis op topsnelheid te bewijzen.

Wanneer alle technieken bewezen zijn kan de bouw van een traject tussen twee steden starten om mensen en goederen te vervoeren.