Flakkeese Spuisluis in Zeeland officieel geopend

De verbinding tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is hersteld en verbetert de waterkwaliteit van die laatste. Sweco was verantwoordelijk voor de voorbereiding en de begeleiding.

Trefwoorden: #Flakkeese Spuisluis, #Grevelingenmeer, #Natura2000, #sluis, #Sweco, #Zeeland

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.NL - Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Daarnaast is het een beschermd Natura2000-gebied.

Als gevolg van algengroei en zuurstof gebrek is de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer al decennia lang niet goed. Een manier om de waterkwaliteit te verbeteren is door de doorstroming in het Grevelingenmeer te vergroten.

Daarom begon Rijkswaterstaat in januari 2016 met de renovatie en de functionele verbetering van de Flakkeese spuisluis.

De sluis ligt in de Grevelingendam en vormt door middel van zes kokers een verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Door de tweezijdige verbinding tussen de wateren kan het Grevelingenmeer worden ververst met water uit de Oosterschelde. Hierdoor komt er meer zuurstof in het water en verbetert de waterkwaliteit in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer.

Rijkswaterstaat zette een innovatieve werkwijze in door het voorbereidingstraject en de begeleiding van het realisatietraject multidisciplinair uit te besteden aan Sweco. De constructie van de Flakkeese spuisluis is vrij uitzonderlijk, omdat het spuien plaatsvindt middels het hevelprincipe; op deze schaal uniek in Nederland.

Met de ingebruikname van de Flakkeese Spuisluis komt er een locatie beschikbaar voor het Tidal Technology Center Grevelingendam. Dit was een wens van derden waar Rijkswaterstaat tijdens de renovatie rekening mee heeft gehouden.

Bedrijven en instellingen kunnen hier testunits plaatsen voor energieopwekking.