België heeft zijn eerste Industrie 4.0-fabriek te pakken

We lagen er al een tijdje voor op vinkenslag: welk maakbedrijf zou als eerste uitpakken met een nieuwe Belgische fabriek die integraal zal produceren volgens de principes van Industrie 4.0?

Trefwoorden: #Corda Campus, #Industrie 4.0, #nieuwe vestiging, #Thales Alenia Space

Lees verder

Magazine

ENGINEERINGNET.BE - Het is Thales Alenia Space geworden: dat gaat in Hasselt zonnecellen maken op de Corda Campus. Die fabriek zal helemaal ingericht worden volgens het concept van digitale productie, laat het Frans-Italiaanse ruimtevaartbedrijf weten.

Dat het al bij al vrij lang duurde vooraleer België zijn eerste Industrie 4.0 fabriek te pakken had, heeft zo zijn redenen. In ons land doen de maakbedrijven het in de postcrisisperiode al bij al vrij aardig waar het gaat om het renoveren, moderniseren en uitbreiden van bestaande productiefaciliteiten, maar volledig nieuwe productie-eenheden zijn nog altijd eerder de uitzondering dan de regel.

Experimenten met softwarematig gestuurde, digitale productiemethodes zijn bovendien vrij kapitaalintensief en vallen daardoor vaak buiten het bereik van de gemiddelde Belgische maak-KMO. Die kan het zich niet veroorloven om in dit prille stadium van de IIoT-technologie grootschalig te experimenteren met interactieve robots, augmented reality en big data handling.

Dat de eer de eerste te zijn naar een technische multinational met een stevige traditie in engineering en development gaat, is dus niet meer dan logisch. Thales Alenia Space zal initieel ongeveer 20 miljoen in zijn automatische, door 20 personen gerunde productie-eenheid investeren.

Er zal naar verluidt gebruik gemaakt worden van gerobotiseerde productie, digitaal databeheer, online testen en inspecties en augmented reality, «waarbij mensen en machines harmonieus de werkruimte delen om efficiënter en flexibeler te produceren. Voor dat doel worden er van alle mogelijke bronnen in engineering en productie snel relevante data opgehaald en geanalyseerd», meldt de onderneming.

De fotovoltaïsche cellen in kwestie zullen na hun productie in Hasselt naar Cannes vertrekken om daar tot panelen geassembleerd te worden. «Deze fabriek zal de allereerste digitale fabriek in zijn soort op Europees grondgebied worden waar componenten voor de ruimtevaart worden geproduceerd», claimt CEO Jean Loïc Galle.

«We stellen vast dat de markt voor ruimtevaartcomponenten in volle transformatie is. Daarom moeten ook wij onze productiemethoden aanpassen». De CEO spreekt in dat verband over nieuwe spelers en initiatieven, die tot een industriële disruptie zullen leiden waarop alvast Thales zich wil voorbereiden.

Naar verluidt zou de nabijheid van het onderzoekscentrum EnergyVille trouwens een rol gespeeld hebben bij de keuze van de locatie. Naast Hasselt had het ruimtevaartbedrijf al vestigingen in Leuven en Charleroi.


(foto's: Thales Alenia Space)
door Bert Belmans, Engineeringnet