Externe CO2 noodzakelijk voor klimaatneutrale glastuinbouw

LTO Glaskracht Nederland en OCAP pleiten voor inzet overheid om industrie te stimuleren meer CO2 te leveren aan de glastuinbouwsector en zo 6 megaton CO2-uitstoot te besparen.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #glastuinbouw, #klimaatneutraal, #klimaatneutrale glastuinbouw, #LTO Glaskracht Nederland, #OCAP

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Om planten in de kas optimaal te laten groeien wordt CO2 gebruikt. De glastuinbouw wil hiervoor steeds meer gebruik maken van CO2 afkomstig van onder andere afvalverbrandingsinstallaties, om in de toekomst zonder aardgas te kunnen telen.

De glastuinbouw heeft behoefte aan twee megaton externe CO2 om daarmee in totaal een uitstoot van zes megaton te vermijden. De raffinaderij van Shell in Pernis en Alco, een bio-ethanol fabriek, leveren al CO2 aan zo’n 600 glastuinbouwbedrijven.

Op dit moment ligt er een businesscase klaar om een vergelijkbare samenwerking aan te gaan met grondstoffenbedrijf AEB Amsterdam. Hierdoor kan bij realisatie zo’n 1.000 hectare glastuinbouw worden voorzien van externe CO2. De verwachting is dat de sector hiermee in 2020 70 miljoen m³ aardgas en 130 kton CO2 extra gaat besparen.

“Voor de verduurzaming van Nederland is het van belang dat de glastuinbouw en de industrie dit op grotere schaal gaan realiseren. Zo kunnen we de CO2-uitstoot de komende jaren drastisch verlagen," aldus Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, tijdens de onlangs gehouden CO2 Conferentie in Amsterdam.

"Daarvoor is het noodzakelijk dat de overheid werk maakt van de onrendabele top in de CO2 afvangst en de infrastructuur, die nu in dit soort projecten ontstaat. Dit staat verdere ontwikkeling flink in de weg,” stelt Van Ruiten. “De glastuinbouw betaalt zelf ook voor deze CO2, maar we verwachten ook een bijdrage van de overheid.”

“Dit is een kans voor de overheid, omdat het een relatief goedkope mogelijkheid is om CO2 emissiereductie te bereiken,” aldus Jacob Limbeek, directeur van OCAP.

AEB Amsterdam bevestigde het belang van de samenwerking om de ontwikkeling van CO2-hergebruik verder vorm te geven en ook vanuit de industrie duurzaamheid te stimuleren.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ligt de glastuinbouw op dit moment op koers om klimaatneutraal te worden in 2050. Er zijn echter forse investeringen door ondernemers nodig op het gebied van energiebesparing, geothermie, duurzame restwarmte, elektrificatie en inzet van biobrandstof.

Om op koers te blijven en verdere stappen richting een klimaatneutrale teelt te realiseren is de levering van externe, bij voorkeur groene, CO2 een noodzakelijke ontwikkeling. Op dit moment vinden ook met andere afvalverwerkers gesprekken plaats om de resterende CO2-behoefte van de glastuinbouwgebieden in Zuid- en Noord-Holland te dekken.