Offshore maintenance: training op locatie aan de wal

Vlak voor een substation de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken verlaat, landen onderhoudstechnici uit Den Helder, Newcastle en Stavanger in Hoboken om er de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Trefwoorden: #ENGIE Fabricom, #hoogspanning, #maintenance, #offshore, #substation, #training, #windenergie

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Terwijl het onderstation nog aan de wal staat, vlooien ze alle elementen ervan uit en lossen ze alle mogelijke gebreken op. Hier kost hun interventie dan ook tien keer minder dan wanneer dat op zee moet gebeuren.

Tegelijk is het voor deze mensen een heuse training op locatie. Want geen twee substations zijn identiek ook al zou de constructeur dat maar al te graag hebben. Markten, normen, specs van componenten, certificaten verschillen. Maar op deze manier raken de technici vertrouwd met de machine om later, op zee, efficiënter te kunnen ingrijpen.

Offshore divisie
Technici liggen niet voor het grijpen. Maar begin dit jaar fuseerde ENGIE Fabricom verschillende diensten tot één offshore divisie, Fabricom Offshore Services, dat nu 900 man sterk is. Vanuit het Nederlandse Den Helder kan die ongeveer 300 offshore techniekers uitsturen naar allerlei platformen op zee.

Ook de technische medewerkers in Newcastle focusten oorspronkelijk op olie en gas maar worden nu omgeturnd voor het offshore wind-gebeuren. In Noorwegen, waar de oliebusiness op apegapen ligt (sinds 2000 is de Noorse olieproductie gehalveerd) zwaaide ENGIE Fabricoms productievestiging bij Stavanger de laatste maanden zo’n 470 mensen uit.

Een aantal technici werd er echter omgeschoold om deel te kunnen uitmaken van de breder inzetbare groep in offshore wind. Samen vormen ze een performant gereedschap waarmee de producent van de onderstations ook hun onderhoud kan garanderen.

Euro per megawattuur down, maintenance up
Een onderstation komt in het midden van een windpark te staan om de 33 kV van de windturbines naar 220 kV te transformeren en die stroom naar de kust door te sturen.
Het bouwen van een onderstation is een ‘full EPC’-project (Engineering, Procurement, Construction).

De contractant voor engineering en bouw tekent het project, levert alle uitrusting en materialen en bouwt alles op om de klant uiteindelijk een kant-en-klaar werkend platform aan te leveren. De prijsdruk is ‘zeer’ groot.

Op zeven jaar is de verhouding ‘euro per megawattuur’ gehalveerd. Op een substation, dat vandaag tussen 40 en 80 miljoen euro kost, geeft ENGIE Fabricom vijf jaar garantie. Het biedt ook onderhoudscontracten aan voor tijdens die periode maar ook voor later.
Door Luc De Smet, Maintenance Magazine

Kader: Grout repair
Onder invloed van weer en wind kan er vervorming ontstaan van het transitiedeel en de monopile waarop dat geschoven is. Een van de mogelijke onderhoudswerken op een offshore windturbine heet ‘grout repair’: het transitiedeel wordt langs de binnenzijde voorzien van bevestigingsbeugels die voorkomen dat het op de monopile inzakt.

ENGIE Fabricom voerde deze maintenance operatie al uit voor Eneco in Nederland en heeft nu ook zo’n project lopen in het Greater Gabbard windpark waar 140 Siemens windturbines wieken.