Stef Denayer nieuwe algemeen directeur i-Cleantech Vlaanderen

Stef Denayer volgt in deze functie Bart Vercoutere op, die na vijf jaar de fakkel doorgeeft. Onder de leiding van deze laatste werden tal van mijlpalen gerealiseerd.

Trefwoorden: #Bart Vercoutere, #cleantech, #i-Cleantech Vlaanderen, #Stef Denayer

Lees verder

HR

( Foto: i-Cleantech Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen is namelijk sterk in cleantech geworden. i-Cleantech Vlaanderen heeft deze cross-sectorale uitdaging geïnspireerd en uitgedaagd en bleek een schot in de roos.

Bedrijven, overheden en kennisinstellingen werden in Vlaanderen en op Europees vlak samengebracht om actie te nemen in de implementatie van cleantech. Vlaanderen is ondertussen trekker in de wereldwijde trend om circulair te worden, te decarboniseren en de elektrische wagen te omarmen.

De sterke impact van deze organisatie blijkt ook uit de 90 leden, 800 organisaties met wie zij een officieel contract hebben en 7 goedgekeurde Europese projecten. Met VLEEN werd gewerkt aan de energie-efficiëntie van 10 bedrijven en dit zal nog uitgerold worden in heel Vlaanderen.

Met de E-mobility cluster, waarvan i-Cleantech Vlaanderen de coördinator is, zetten meer dan 20 bedrijven zich in voor de versnelde implementatie van de elektrische wagen. Als coördinator van EURELCO hebben we Enhanced Landfill Mining uitgedragen over heel Europa.

Stef Denayer is ondertussen een half jaar aan de slag bij i-Cleantech Vlaanderen als Business Developer. Ondanks zijn achtergrond in materialen (hij heeft 22 jaar gewerkt bij Van Gansewinkel Groep) heeft hij zich al kunnen inwerken in de veelzijdige wereld van cleantech: water, energie en mobiliteit.

De belangrijkste uitdaging voor bedrijven in cleantech is volgens Denayer het marktfalen bij de opschaling van cleantech. In investeringsprojecten is ongeveer 10% van de CAPEX nodig om inzichtelijk te maken hoe de technologie kan opschalen dan wel op maat geïntegreerd wordt in bestaande processen.

Dit gebeurt met het uitvoeren van studies, gaande van concept engineering, over FEED (front-end engineering design) tot en met detailed engineering. Doordat er nog grote initiële risico’s en onzekerheden zijn, is het vinden van budgetten die deze 10% ophoesten een grote uitdaging.

Nochtans zijn net deze bijkomende studies noodzakelijk om de risico’s in beeld te brengen en te mitigeren en zo de onderzekerheden van de projecten te doen dalen. Een vicieuze cirkel die i-Cleantech Vlaanderen wil doorbreken door het opzetten van FEED’s te steunen zodat finaal meer cleantech kan gerealiseerd worden.


Op de foto:
Bart Vercoutere (links) en Stef Denayer (rechts)