Steden weerbaarder maken met intelligente groendaken

De KU Leuven en het Franse vegetal i.D. installeren een eerste intelligent groendak in België. Afhankelijk van het weer wordt regenwater in het dak opgeslagen of afgevoerd naar de riolering.

Trefwoorden: #beweging.net, #groendak, #KU Leuven, #regenbui, #regenwater, #riolering, #sensoren, #Stad Antwerpen, #vegetal i.D.

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Door die gecontroleerde afvoer kan wateroverlast voorkomen worden bij intense regenbuien. De opzet van het project is om steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

Het Franse bedrijf vegetal i.D. maakt deze week werk van de installatie van het groendak. Jean-Christophe Grimard, directeur onderzoek en ontwikkeling: “Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering. Daardoor wordt het water in droge periodes langer vastgehouden. Als er daarentegen een hevige bui op komst is, dan wordt er ruimte vrij gemaakt om het regenwater op te slaan. Zo verkleint de kans op overstromingen. Daarnaast blijft het dak met deze techniek langer groen, en het opgeslagen water koelt de omgeving af.”

De Afdeling Hydraulica van de KU Leuven gaat met het intelligent groendak onderzoek uitvoeren. Onderzoeker Vincent Wolfs: “De komende maanden gaan we het dak intensief monitoren. Door de sensoren kunnen we het volume van de neerslag, de uitstroom en de opname door de planten in realtime meten.”

Het onderzoek kadert in het Brigaid-project, onderdeel van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Daarin staan innovaties rond klimaatadaptatie centraal.

In de zoektocht naar een geschikte locatie voor het intelligent groendak lanceerde het Antwerpse Stadslab 2050 een oproep in Sint-Andries, in het centrum van de stad. Uiteindelijk viel de keuze op de thuishaven van beweging.net.


(bron en foto: KU Leuven)