• 24/01/2012

EC-duwtje voor innoverende milieutechnologieën

Nieuw 'programma voor milieuprestatietoetsing' is met name bedoeld voor kmo's die het moeilijker hebben om de prestaties van nieuwe milieutechnologieën te bewijzen.

Trefwoorden: #Environmental Technology Verification, #etv, #milieuprestatietoetsing

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Ondernemingen die innoverende milieutechnologieën ontwikkelen, kunnen vanaf nu rekenen op een nieuw instrument, dit op initiatief van de Europese Commissie. Het ‘proefprogramma voor milieutechnologietoetsing’ (Environmental Technology Verification – ETV) voorziet in een onafhankelijke prestatiemeting van nieuwe milieutechnologieën.

Milieucommissaris Janez Potoènik: "Het programma voor milieuprestatietoetsing is het eerste praktische resultaat van het actieplan voor eco-innovatie. Investeerders hebben behoefte aan objectieve en geloofwaardige informatie over de prestaties van nieuwe technologieën. Dit initiatief zal daarin een belangrijke rol spelen."

Het ETV-proefprogramma, dat volledig facultatief is, zal aanvankelijk drie gebieden bestrijken: waterbehandeling en –monitoring; materialen, afval en grondstoffen; en energietechnologieën. Het is de bedoeling de risico's te beperken en het vertrouwen van de eerste kopers of investeerders te verhogen door betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over nieuwe technologieën te verschaffen.

Die informatie wordt verstrekt in de vorm van een keuringsverklaring die kan worden gebruikt bij transacties tussen bedrijven.

ETV-diensten zijn met name bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo/mkb), die het moeilijker hebben dan grote ondernemingen om de prestaties van nieuwe technologieën te bewijzen. Het programma kan tevens de deuren openen voor export naar markten buiten de EU, zoals Noord-Amerika en Azië, waar de ETV-benadering ook stilaan ingang vindt.

Website: http://www.eu-etv-strategy.eu/


(KV) (foto wikipedia: Janez Potoènik)