Europees project ’Green Passenger Transport in Rural Areas’

Een consortium van dertien partners, afkomstig uit diverse Europese landen, waaronder het Belgische bedrijf Taxistop, werken aan het verbeteren van groen transport in landelijke gebieden.

Trefwoorden: #CO2, #Europees project, #G-PaTRA, #Green Passenger Transport in Rural Areas, #groen transport, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Taxistop )

ENGINEERINGNET.BE - Het project heeft de naam G-PaTRA, wat staat voor 'Green Passenger Transport in Rural Areas', en loopt tot 2021. Het wordt geleid door de Robert Gordon University uit Aberdeen in het Verenigd Koninkrijk.

Vanuit België neemt het bedrijf Taxistop deel. Andere partners zijn onder meer de Universiteit Groningen uit Nederland, de Aalborg Universiteit uit Denemarken, het Nationale Windenergie Centrum uit Noorwegen en het Kantoor voor Ontwikkeling van de Leine en Weser regio uit Duitsland.

Financiering van het project is afkomstig van het Europese Unie Interreg North Sea Region programma 2014 - 2020, als onderdeel van de focus op groene mobiliteit.

Het project G-PaTRA gaat groen transport promoten in afgelegen landelijke gebieden of op eilanden. Het gaat daarbij onder meer om de introductie van vervoer dat geen CO2 uitstoot en om de verbetering en verduurzaming van de al bestaande vervoersmogelijkheden.

"Het openbaar vervoer in landelijke gebieden stoot veel CO2 uit, kost veel subsidiegelden en heeft het moeilijk om een echt goed alternatief te vormen voor auto's," aldus David Gray, professor van Vervoersbeleid aan de School of Creative and Cultural Business van de Robert Gordon University, die het project leidt.

"Beleid om de uitstoot van CO2 te reduceren voor stedelijk transport is niet goed toepasbaar waar het gaat om transport in landelijke gebieden," stelt Gray. "Innovaties in duurzaam landelijk transport zijn hard nodig om regeringen te helpen hun doelen te halen om de uitstoot van CO2 te reduceren."

In het kader van G-PaTRA gaan in de Schotse Hooglanden bussen rijden die geen CO2 uitstoten, in de Nederlandse provincies Groningen en Drenthe wordt er geëxperimenteerd met combinaties van speciaal en regulier openbaar vervoer, en in Noorwegen gaan veerboten varen die worden aangedreven door brandstofcellen.

Het is nog niet bekend wat het Belgische Taxistop voor project gaat uitvoeren.