Team Induction wint ’Mobility of the Future’ hackaton

Onlangs werd de allereerste hackathon over de toekomst van de Belgische mobiliteit afgesloten. In het kader van de Mobiliteitstop werd over uitdagingen binnen de mobiliteit nagedacht.

Trefwoorden: #hackaton, #Junction, #Mercury Life Saver, #mobiliteit, #Mobility of the Future, #Team Induction

Lees verder

Nieuws

( Foto: Junction )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens deze hackathon bogen ruim 260 deelnemers (professionals en studenten) geruggesteund door professionele partners en 80 coaches, zich over de uitdagingen binnen de huidige en toekomstige mobiliteit.

Team Induction, dat een platform ontwikkelde dat inspeelt op de situaties die zich voordoen in geval van urgentie, kwam als ‘overall’ winnaar uit de bus. Met Mercury Life Saver ontwierpen ze een tool om slachtoffers van (verkeers)ongevallen optimaal te bij te staan doordat hulpverleners sneller ter plaatse kunnen komen, verzekeringen de juiste info verkrijgen, media accurate beelden bekomen en overheden juiste beslissingen kunnen nemen.

Opzet van deze hackathon was om de verschillende teams door middel van zorgvuldig geselecteerde “challenges” tot oplossingen te brengen die ze vervolgens in een ‘business plan’ moesten gieten.

Bedoeling is om de voorgestelde oplossingen later concreet uit te werken tot gebruiksvriendelijke en innovatieve acties die de mobiliteit in België groener, duurzamer én veiliger zullen maken.

Dit waren de challenges van deze hackathon:

  1. Fietsstad /land Map & optimaliseer het fietsnet in België
  2. Maak de weg veilig(er) en slim(mer)
  3. Verbeter de efficiëntie van de bestuurder, voertuig en vloot
  4. Maak vervoer toegankelijker en flexibeler voor iedereen.

De meer dan 250 deelnemers bestonden uit zowel professionals als studenten uit binnen- en buitenland (de hogescholen Thomas More, Vives, Karel de Grote, TSM Mechelen, VTI Menen, HS Augsburg (Duitsland), Universiteit Heidelberg (Duitsland), Howest, VUB en Hogescholen van Arnhem en Nijmegen (Nederland).

Initiatiefnemer Junction vroeg de jury om ook financiële prijzen uit te reiken. De overall winnaar, team Induction, werd bekroond met een cheque van 2.500 euro. Daarnaast werden nog 3 andere teams beloond met een prijs van 1.000 euro, als ondersteuning om hun project op rails te krijgen.


Dit zijn de drie teams die ook een prijs ontvingen:

  1. ‘Autoflow’, een project van VUB studenten, die Artificial Intelligence wil aanwenden om het stadverkeer, inzonderheid de stoplichten obstakels, de baan uit te werken, een prijs toegekend.
  2. ‘Connected Cycling’ (studenteam van de Duitse universiteit Heidelberg), een App die inspeelt op zowel de veiligheid als het sociale gebeuren van het ‘samen fietsen’ zonder daarbij de rol van de overheid uit het oog te verliezen.
  3. ‘Behavourial Driving Account (BDA)’ van team Capacity for Motion met het ‘pay as you drive’ model waarbij ook de huidige manier van belastingen heffen onder de loep wordt genomen teneinde een heuse gedragswending in het gebruik van voertuigen te bewerkstelligen.