Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen (+video)

Teams moeten het klimaat in een onderzoekskas besturen met behulp van kunstmatige intelligentie, om zo de beste opbrengst te halen met de laagste input aan bijvoorbeeld water en energie.

Trefwoorden: #kunstmatige intelligentie, #tuinbouwkas, #voedselproductie, #Wageningen University & Research, #wedstrijd

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Experts van de Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) verwachten dat de voedselproductie in de glastuinbouw verder verbeterd kan worden dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonome kassen. Daarom organiseert WUR een wedstrijd die wordt gesponsord door Tencent, een van de grootste internetbedrijven in de wereld.

De teams die aan de wedstrijd meedoen, krijgen zo’n vier maanden lang het beheer over een compartiment in het onderzoekkassencomplex van WUR in de Nederlandse plaats Bleiswijk. Experts van WUR doen in die tijd allerlei metingen in de kas en aan het gewas, zodat een jury kan bepalen welk team met de minste input, zoals energie en water, de hoogste opbrengst weet te halen.

De wereldbevolking neemt in rap tempo toe en daarmee ook de vraag naar voldoende en gezond voedsel. Tencent en WUR verwachten dat autonome kassen en het op afstand aansturen van kassen kunnen helpen om de voedselzekerheid te verhogen en meer voedsel te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie.

In dergelijke kassen neemt zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen geleidelijk aan over. Daarbij wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren en camera’s. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld.

Aan de wedstrijd kunnen teams van over de hele wereld meedoen. Zij kunnen zich tot 30 april inschrijven op autonomousgreenhouses.com. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten. Ze moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld, zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

In een zogenaamde pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle ingeschreven teams geselecteerd. Van september tot half december besturen deze vijf teams het gewas in hun kascompartiment in de onderzoekkas van WUR in Bleiswijk.


Video: