Hannover Messe : hoor de klokken luiden

De Hannover Messe loopt dit jaar van 23 tot 27 april. Het globale platform voor Industrie 4.0 focust op een ‘geïntegreerde industrie’ die bouwt op een doorgedreven digitalisering.

Trefwoorden: #CeMAT, #Hannover Messe, #Industrie 4.0, #vakbeurs

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Eigenlijk lopen er parallel vijf beurzen: IAMD (integrated Automation, Motion & Drives), Digital Factory, Energy, Industrial Supply en Research & Technology.

Nu komt daar ook de tweejaarlijkse CeMAT-beurs bij (intralogistiek en het beheer van de bevoorradingsketen). Dit jaar is Mexico partnerland.

Engineeringnet Magazine mocht tijdens een spannende preview langs bij een greep uit de zowat 5.000 exposanten. Allemaal stukjes die de Industrie 4.0-puzzel vervolledigen.

Hoe omgaan met digitalisering om die ook efficiënt ten nutte te maken? Accenture kijkt richting artificiële intelligentie. Met Faurecia, een leider in auto-uitrustingen, werkt het aan de cockpit van de toekomst. Alexia, de intelligente persoonlijke assistent van Amazon, kan er als gebruikersinterface sommige functies overnemen. Spraaksturing van de verwarming, bijvoorbeeld. Focus op ‘digital twin’ maar ook op ’digital thread’: een digitale twin waar het tijdsaspect aan is toegevoegd, m.a.w. de levenscyclus van een product terwijl het doorheen een fabriek, doorheen het proces, trekt. Het bedrijf brengt showcases van deze simulaties mee naar de Messe.

Huawei, die hier voor de derde keer zijn opwachting maakt, heeft aandacht voor het ‘Internet of Vehicles’ en de geconnecteerde auto, die niet alleen met de verkeersinfrastructuur praat maar eveneens met andere weggebruikers.

Schaeffler mikt zijn oplossingen op welbepaalde sectoren en business modellen maar ook op de fabriek van de toekomst. In de Schaeffler Cloud kunnen klanten van de SmartCheck units aankloppen bij de digitale “ConditionAnalyzer” service die ruwe signalen aan patroonherkenning onderwerpt. Het integreert sensoren en trillingsanalyses in zijn lineaire geleidingssystemen en voorziet er met Schaeffler DuraSense in een automatische smering die gebaseerd is op de belasting en andere vereisten.

Pepperl & Fuchs laat zijn Safe PXV camerasensor zien die een absolute, PLe rated, safe positioning geeft met 0,1 mm resolutie over lengtes tot 100 km. Het visiesysteem leest 2D-codes van een lint. Die codestrip kan in een liftschacht, bijvoorbeeld, of op de grond gekleefd worden om agv’s de weg te wijzen.

Incosa Solutions Belgium uit Schelle pakt uit met Cloud Connect voor zijn slimme kraancontroller, de i-c4c, die zowat elke kraan kan bewaken en sturen. Kraantechnici kunnen ermee data op hun laptop, tablet of smartphone halen, lasten optimaliseren,… maar ook al heel vroeg problemen identificeren. De i-c4c streamt data over lasten, motortemperatuur, trillingen, verbruik,… en stuurt servicealarmen uit. Troubleshooting en diagnose van op afstand.

Ziehl-Abegg pakt uit met de ZA Cube, een modulaire ventilator. De kubus is makkelijk in elkaar gevezen en aan andere gekoppeld. Ventilatoren variëren in grootte en vermogen. Voordelen: gemakkelijker installeren en vervangen/upgraden van ventilator en filters. Je kan ook elk afzonderlijk aansturen. De motoren zijn uitgerust met een draadloze Bluetooth of WiFi-sturing zodat hun prestaties via smartphone visueel en cijfermatig opgevolgd maar ook aangestuurd kunnen worden.

Gevoelige cobots
KIT uit Karlsruhe showt een grijper met gevoelige ‘sensorenhuid’ voor cobots. De antennemozaïek van capacitatoren reageert op nabijheid en aanraking. De kracht waarmee dat gebeurt, wordt geregistreerd om de grijper bij te sturen. Sommige berekeningen gebeuren op de sensor zelf om de reactiesnelheid te vergroten. Andere op de CPU. De ‘huid’ is het resultaat van het CTPS-project (Capacitive Tactile and Proximity Sensors) dat in 2013 van start ging en nu afloopt. Researcher Hosam Alagi verwacht binnen twee jaar een werkend prototype te hebben. “De sensoren zijn schaalbaar. Je kan ze vergroten om hun bereik te vergroten. De huidige limiet is 60 cm.” Op het showmodel was dat 15 cm. Sommige zaken ontdekt het niet. “Om papier, hout, plastics of glas te meten kan je impedantie spectrometrietechnieken inschakelen.”

Het Zwitserse Stäubli bouwt niet echt cobots maar zet wel krachtige veiligheidsplc’s (SIL3-/PLe) in waarmee zijn TX2-robots het hele veld afdekken, van traag tot snel. Stäubli kan de robot ook in een ‘Safety-Skin’ hullen. Echt nieuw is zijn mobiele robot HelMo (HELper for MOntage), die een 6-assige TX2 combineert met een AGV, zijn safety control system CS9 en de Safety-Skin.

Omron gaat voor artificiële intelligentie in de controller en combineert met zijn OMRON LD-AIV (autonomous intelligent vehicle) material handling met vision én AGV in de intralogistiek én de productielijn.

De focus van ifm ligt bij ‘connect’ en ‘calibrate’. Het connecteert sensoren in het productieproces via wifi met de digitale infrastructuur en de ERP. Met die sensoren zelf is een directe interactie mogelijk. Het toonde ook de O3X 3D Time of Flight (ToF) kleurencamera ontwikkeld bij dochterbedrijf pmd technologies. De camera heeft een resolutie van 224 x 172 pixels bij 20 Hz en detecteert voorwerpen tot 4 m afstand en is IP54 dicht. Prima op cobots en agv’s, bijvoorbeeld.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research (IGD) zet met zijn autonome, gerobotiseerde realtime 3D-scanner een stap richting ‘batch sizes of one’. Deze robot ‘zoekt het zelf uit’ en vergt geen leerproces om een voorwerp visueel af te tasten. De ‘view planning’ technologie van IGD schiet in gang bij de eerste scan en berekent welke verdere scans noodzakelijk zijn om het voorwerp in zo weinig mogelijk passages helemaal in te scannen. Men voorziet het systeem in te zetten bij collaboratieve mens- en machinetaken en 3D-reproductieprocessen.

CeMAT - Intralogistiek
Op CeMAT, typisch het terrein van de heftruckbouwers, schuift de aandacht eveneens naar ‘slim’, ‘digitaal’ en ‘geconnecteerd’. Still laat zijn nieuwe RX20-heftruck zien en demonstreert zijn STILL neXXt fleet vlootanalyse-webtool. De nieuwe webtool is een doorontwikkeling van STILL Report, dat vandaag zo’n 2.300 klanten met samen 80.000 trucks telt en van ‘Fleet Manager’ (1.900 klanten met 28.000 trucks). STILL neXXt fleet brengt de data van beide samen en is met negen applicaties krachtiger en soepeler inzetbaar. Still combineert dit alles met consultancy.

Toyota (Material Handling) focust o.a. met ‘Muda’ op het elimineren van verspilling door zijn machines te connecteren. Zijn iSight vlootbeheersysteem telt ook al meer dan 50.000 geconnecteerde trucks. De big data die dat oplevert helpt de constructeur in zijn ontwikkeling. Ook iSight krijgt nieuwe features en leest voortaan het aantal ritten mét en zonder lading, wat nuttig is bij het nagaan van gebruiksniveaus van de machines.

Clark showt zijn nieuwe S-series -Smart, Safe, Strong- geconnecteerde diesel & LPG trucks met een breder frame. Vroeger was het klassieke merk, dat sinds 2003 in Zuid-Koreaanse handen is ,’all work, no thrills’. Dat wordt anders met ingebouwde achteruitrijcamera, weegschaal,… die praktische meerwaarde brengen.

Slim van magazijn naar de productie en terug
Bossard laat zijn ‘smart bin’ met weegschaal zien voor kleinere producten op de productie- of assemblagelijn. Alles draadloos. Het gewicht in de bin verklapt het resterend aantal stuks. Aan de kritische grens bestelt het achterliggende ordersysteem nieuw uit het magazijn. Een tweede re-orderpunt zorgt voor spoedleveringen. Met de universiteit van Stuttgart sleutelt Bossard aan aanvoer met AGV. Alles in detail te volgen op de smartphone. Op het binsysteem komt eventueel een e-smartlabel dat draadloos met de weegschaal communiceert en leesbare informatie afficheert: naam, aantal, wanneer geleverd wordt,… volautomatisch of niet. Het e-paperlabel kan met zijn order- en ‘bestelling geleverd’-knoppen her geprogrammeerd worden. Met een weegschaal onder elke bin is er ten allen tijde een volledige inventariscontrole.

Magazino, dat in 2014 van start ging met slimme pick & place vendingmachines voor kleine producten, schakelt zich met Soto, zijn nieuwste pick-by-robot oplossing, in op het e-commerce fashiongebeuren. De mobiele robot plukt grotere kartonnen dozen tot 15 kg op, en rijdt met een tiental weg om ze elders weer te stapelen of in rekken uit te zetten. Florin Wahl heeft het over ‘perception guided robotics’ en wijst naar Moravecs paradox. “Wat makkelijk is voor mensen, kan aartsmoeilijk zijn voor robots, en omgekeerd.” Het bleek een hele klus om de robots met machinevisie en grijpers de eenvoudigste opdrachten te doen klaren. “De grote uitdaging nu bestaat er in alles samen te brengen om de machines 24/7 te laten werken. Het is een gevecht tegen de vele kleine uitzonderingen.”

Twee jaar geleden toonde Kuka zijn visie op de slimme fabriek en hoe robots kunnen samenwerken in de productie. Nu trekt het dat beeld resoluut verder open naar het magazijngebeuren met dochterbedrijf Swisslog en AGV’s.

Tente Rollen GmbH, sterk in rubberen wielsystemen, rolt van de medische wereld door naar ‘oplossingen’ voor de bredere industrie. Met zijn E-drive, een vijfde elektrisch aangedreven wiel, wil het trolleys motoriseren.

Van laders en batterijen
Op CeMAT laat Jungheinrich zijn hele vloot zien. 90% ervan loopt op lithium. Midden dit jaar pakt de constructeur trouwens uit met een zelfontworpen lithiumcel. Het pakt ook uit met de nieuwe SLH 300 en SLH 300i laders, respectievelijk voor loodzuur en lithiumbatterijen.

In het verleden was het Oostenrijkse Fronius heel erg op brandstofcellen toegespitst. Het focust nu op zijn laadtechnologie, ook voor lithiumbatterijen. Zijn laders zijn nu ook geconnecteerd, met het oog op predictive maintenance van de batterijen en het beheer van de laders.

Batterijproducent Exide bouwt voort op zijn ‘enhanced’ technologie die een zestal jaar geleden de markt op zijn kop zette met de Tensor-loodbatterijen die het meerdere shifts uitzingen. Het nieuwe beest wordt de snelladende Tensor X Gel onderhoudsvrije batterij waarmee Exide de concurrentie aangaat met de veel duurdere lithiumbatterijen. Die heeft het trouwens ook in zijn gamma.


Door Luc De Smet