Studie Agoria / PwC: dronesector kan 1.000 extra jobs opleveren

Drones kunnen de Belgische economie tegen 2020 een jaarlijkse omzet van 409 miljoen euro en 1.000 extra jobs opleveren. Voorwaarde is wel dat het wetgevend kader snel aangepast wordt.

Trefwoorden: #Agoria, #drone, #droneguide, #economie, #jobs, #PwC, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: DPDgroup )

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren stelden PwC en Agoria de resultaten van de studie om inzicht te krijgen in het zich ontwikkelende drone-ecosysteem in België en meer bepaald het potentieel voor het commerciële gebruik van drones voor.

In combinatie met andere opkomende technologieën, zoals artificiële intelligentie, kunnen bijvoorbeeld inspecties in industriële omgevingen op een goedkopere, snellere en veiligere manier gebeuren.

Oogsten kunnen worden geoptimaliseerd als onderdeel van precisielandbouw en bewaking zou efficiënter kunnen worden uitgevoerd. In de toekomst zal het aantal toepassingen alleen maar toenemen, als bijvoorbeeld drones worden uitgerust met robotarmen (zogenaamde 'dronebots') en zelf bepaalde handelingen kunnen uitvoeren, of als autonome drones zonder een piloot e-commerce pakjes kunnen leveren.

Om het potentieel van de drone-economie echt te kunnen benutten, is het belangrijk dat alle spelers van dat ecosysteem samenwerken om een volledig aanbod aan te kunnen bieden, maar ook dat onze ondernemingen van de proefopstellingen naar echte transformatie en naar toepassingen op grote schaal gaan, geïntegreerd in hun waardeketen.

Om de kloof tussen realiteit en potentieel te dichten, liggen er ook voor de wetgevende macht enkele kansen voor het rapen. Een broodnodige Europese regelgeving, met respect voor privacy, veiligheid en ecologie, wordt verwacht tegen begin 2019.

Een snelle implementatie naar Belgische regelgeving kan onze drone-industrie ondersteunen en het nodige kader bieden om de technologie de nodige vrijheid te geven om te evolueren. Daarnaast blijft een soepel operationeel kader voor commerciële drones een belangrijke voorwaarde.

PwC en Agoria zien hier een opportuniteit voor België om een inhaalbeweging te maken, indien de overheid de Europese regels vlot in de Belgische wetgeving kan implementeren, en voor de sector dusdanig snel duidelijkheid scheppen. Een snelle implementatie zal immers de innovatie in ons land ten goede komen.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: "Het gaat dan onder meer over het vrij verkeer van drones, over landsgrenzen heen, te vergelijken met het omzetten van een Belgisch rijbewijs naar een Europees rijbewijs."

Uit de ervaringen in andere landen leert men dat de ontplooiing van de drone-economie en de maturiteit daarvan zeer sterk gepaard gaan met de 'gebruiksvriendelijkheid' van het wetgevend kader.

Dit regelgevend kader zal ook in de toekomst verder evolueren, want de technologie blijft natuurlijk ook razendsnel verder evolueren. Sommige toepassingen zijn misschien vandaag economisch niet haalbaar, maar zullen dat morgen wel zijn als de autonome drones een plaats krijgen in ons economische weefsel, maar ook in ons luchtruim.

Floris Ampe, Partner en Digital & Innovation Services Leader bij PwC België: "Het marktpotentieel dat het commercieel dronegebruik vertegenwoordigt, is behoorlijk groot. In België hebben wij reeds een rijk landschap inzake de hardware en software aspecten van de drone-economie.

Als we internationaal vergelijken, weten dat we een goed wettelijk kader de sector een grote boost kan geven, er bestaat ook hier zoiets als een 'first-mover advantage'."


(bron: Agoria)