• 07/02/2012

Europese Norm Ecodesign in de maak

NEN, Koninklijke Metaalunie en FME slaan de handen ineen om te komen tot een Europese Norm voor Ecodesign: het ontwerpen

Trefwoorden: #341106, #ecodesign

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- NEN, Koninklijke Metaalunie en FME slaan de handen ineen om te komen tot een Europese Norm voor Ecodesign: het ontwerpen van milieuvriendelijke producten.

Hiervoor hebben zij de Nederlandse normcommissie 341106 opgericht.

Uit Frans onderzoek bleek dat veel bedrijven niet de expertise en middelen hadden om een complete Life Cycle Analysis (LCA) of vergelijkbare methodiek toe te passen. De nieuwe norm moet de afzet van duurzame producten eenvoudiger en goedkoper maken.

De norm is vooral gericht op bedrijven die mechanische producten ontwikkelen en produceren. Zij krijgen een handvat om hun producten op meer duurzame wijze te ontwikkelen, innoveren en produceren.

Metaalunie en FME vinden het daarnaast ook belangrijk dat er in Europa niet 20 verschillende systemen zijn. Bedrijven die exporteren moeten nu namelijk nog in elk land opnieuw aantonen waarom hun product een duurzaam product is.

FME en Metaalunie verwachten verder dat de norm vooral gebruikt kan worden om via een Europese en breed geaccepteerde methode aan te tonen dat een verbeterd product duurzamer is dan het oude product.

Bedrijven die interesse hebben in deze aanpak worden uitgenodigd zich te melden. De Nederlandse commissie is onder andere geïnteresseerd in concrete cases om te kunnen controleren of de norm in de praktijk goed gaat functioneren.

Voor informatie over en aanmelding voor de normcommissie 341106 kunt u zich melden bij het NEN, secretariaat Machinebouw 015-2690180, of via email: hans.weber@nen.nl.


(KV) (foto Wikipedia)