• 27/08/2012

Hoge Raad in Nederland: 'Een norm is géén wet'

Het hoogste rechtscollege van Nederland heeft bepaald dat NEN-normen geen door de overheid uitgevaardigde, algemeen verbindende voorschriften zijn. Er mag dus geld voor gevraagd worden.

Trefwoorden: #arbo, #cbb, #hoge raad, #knooble, #nen, #nen-norm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET -- De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, heeft bepaald dat normen van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN-normen) geen door de overheid uitgevaardigde, algemeen verbindende voorschriften zijn.

Normen zijn om die reden niet vrij van auteursrecht. Hiermee heeft de Hoge Raad het Nederlands Normalisatie Instituut in het gelijk gesteld in een geschil met bouwkundig adviesbureau Knooble. De uitspraak is nu onherroepelijk.

Knooble spande jaren geleden een rechtszaak aan tegen het Nederlands Normalisatie Instituut omdat het, verwijzend naar het Nederlands Bouwbesluit, niet langer wilde betalen voor de NEN-normen.

Volgens Knooble zouden normen die bij wetgeving worden vernoemd gratis verkrijgbaar moeten zijn en zou het auteursrecht op normen daarom in strijd zijn met de Auteurswet.

De bepaling in de Auteurswet dat wetgeving vrij van auteursrecht is, acht de Hoge Raad niet van toepassing op NEN-normen, ook niet als daarnaar in of bij wetgeving wordt verwezen. (Bron:Agoria/ NEN)

ACHTERGROND
Knooble stelde zich de volgende vraag: 'Zijn normalisatienormen waarnaar wordt verwezen in wetten (waaronder de Arbowet en regelgeving) publiekrechtelijk gezien bindend? En zo ja, waarom worden ze dan niet gewoon gepubliceerd om vrij beschikbaar te zijn voor eenieder?'

Normalisatienormen worden in Nederland niet conform de bekendmakingsregels gepubliceerd plus er wordt auteursrecht geclaimd. Dit heeft tot gevolg dat de normen tegen relatief hoge bedragen worden verkocht. De verkoper handelt hierbij volgens het profijtbeginsel (de gebruiker betaalt). Deze situatie werpt een drempel op en was, volgens Knooble, niet conform de wet. Knooble is een initiatief van Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB) in Nederland.