1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Trefwoorden: #adviesbureau, #BDO België, #CEO-fraude, #fraude, #valse facturen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Amper 23% van de Belgische bedrijven kwam de voorbije vijf jaar niet in aanraking met fraude. Opvallend hierbij is dat grote bedrijven evenveel last van fraudeurs hebben als de kleine ondernemingen.

Ondanks de steeds digitalere wereld is hacking niet de populairste manier om fraude te plegen. De klassieke valse factuur blijft door zijn eenvoud de meest gebruikte vorm van fraude.

15% van de ondervraagde bedrijven geeft aan de voorbije 5 jaar minstens één valse factuur te hebben betaald. Als ze terugblikken op het voorbije jaar is 7% slachtoffer. Het verduisteren van bedrijfsactiva prijkt op nummer twee. Cybercriminaliteit vervolledigt de top 3.

De economische verliezen van fraude zijn groot. In 70% van de gedetecteerde fraudegevallen bedraagt het verlies minder dan 100.000 euro, maar bij CEO-fraude lopen de verliezen al gauw op tot 350.000 euro per geval. In 2% van de gevallen loopt de economische schade zelfs op tot meer dan 1.000.000 euro.

Toch geeft amper 24% van de bedrijven aan een specifiek budget te hebben om fraude aan te pakken. Wie dat budget wel opzij zet, gebruikt het vooral om interne audits en IT-beveiliging te betalen.

Gemiddeld geven Belgische bedrijven jaarlijks 60.000 euro uit aan de strijd tegen fraude. Bij 2 op de 3 ligt dat budget onder de 50.000 euro. Bij 10% loopt dat budget op tot meer dan 500.000 euro. Grote bedrijven investeren duidelijk meer dan kleinere bedrijven in fraudepreventie.


(bron en infographic: BDO België)