• 23/02/2012

UGent opnieuw geselecteerd voor Solar Decathlonwedstrijd

De Universiteit Gent werd samen met twee Amerikaanse partneruniversiteiten geselecteerd als één van de 24 teams die mogen deelnemen aan de Solar Decathlon in China in 2013.

Trefwoorden: #Peking, #Solar Decathlon, #Universiteit Gent

Lees verder

opleidingen

( Foto: E-Cube Team 2011 )

ENGINEERINGNET.BE -- De Solar Decathlon is een wedstrijd waarbij universitaire teams innovatieve en energie-efficiënte woningen ontwerpen, bouwen, testen, en tentoonstellen.

De voornaamste doelen van dit initiatief zijn de realisatie van woningen met een positieve energiebalans en de bijhorende kennisopbouw en -verspreiding.

In de zomer van 2011 nam een team van de UGent in Washington deel aan de finale van de wedstrijd.

De Universiteit Gent vormt voor de wedstrijd een team samen met deelnemers van twee universiteiten in de VS; New York University Polytechnic Institute (Brooklyn) en Worcester Polytechnic Institute (Massachusetts).

De Solar Decathlon, waarvan de naam verwijst naar de tien wedstrijdonderdelen, werd voor het eerst georganiseerd in 2002 en is momenteel aan zijn vijfde editie toe.

In 2013 wordt de wedstrijd voor het eerst in China georganiseerd als onderdeel van de Sino-US samenwerkingsverbanden binnen de energiesector. De wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van het VS Departement voor Energie en de Chinese Nationale Energie Administratie.

De finale van de wedstrijd en de publieke tentoonstelling vinden in de zomer van 2013 plaats in Datong. Datong is een stad met ongeveer 1.5 miljoen inwoners en ligt in de Shanxi provincie, 300 km ten westen van Peking.

Een team van studenten en docenten zal er de woning opbouwen en tentoonstellen voor een publiek van experts en leken. Het initiatief biedt unieke kansen aan studenten om, in een internationale context, meer te leren over energie-efficiënte en duurzame bouwtechnieken.

Het deelnemende team wordt gecoacht door de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent.


(GL)