• 11/12/2012
  • |     BB

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

In december meert een bijzondere boot aan in België. De ‘Dover Boat’, de replica van een boot uit de bronstijd, is het pronkstuk van een prestigieuze archeologische tentoonstelling.

Trefwoorden: #Dover Boat, #ename, #ugent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE -- In 1992 stootten archeologen tijdens opgravingen in het stadscentrum van Dover nabij de haven op enkele eiken planken. Ze verwijderden het slib en ontdekten – na wat puzzelwerk – dat de doordrenkte planken de restanten waren van een prehistorische boot, die al snel 'Dover Boat' werd gedoopt.

Koolstof-14-datering toonde aan dat de boot al rond 1550 voor Christus werd gebouwd, in de bronstijd dus.

Met ‘Dover Boat’ werd voor de eerste keer een materieel bewijs geleverd dat er al in de Bronstijd een intens contact tussen de bewoners aan beide kanten van het Kanaal… lang voor de kanaaltunnel er was.

Vorige winter werd in Dover hard gewerkt aan een replica van de boot, op schaal ½. In juni 2012 meerde, samen met de replica, de tentoonstelling ‘Voorbij de horizon’ aan in Boulogne-sur-Mer.

Van 16 december 2012 tot 26 mei 2013 komt deze reizende tentoonstelling naar ons land. Daarna reist ze verder naar het archeologisch museum in Dover.

De expositie maakt deel uit van een project waarin ook de vakgroep Archeologie van de UGent participeert. De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Provinciaal Erfgoedcentrum van Ename. Het Erfgoedcentrum is open van donderdag tot en met zondag, doorlopend van 10 tot 17 uur.

Ook kinderen kunnen zich uitleven op de tentoonstelling. Er zijn speciale gidsbeurten voor kinderen, waar ze met kledij en bronzen voorwerpen uit de ‘bronstijdkits‘ ongetwijfeld een onvergetelijk bezoek zullen beleven.

In de wedstrijd ’Beeld jezelf in in de bronstijd’ worden kinderen uitgedaagd een tekst of tekening te maken van hoe ze zichzelf in de bronstijd zien. Deelname kan individueel of in klasverband, en er zijn per leeftijdscategorie mooie prijzen te winnen.


NUTTIGE LINKS
Boat 1150 BC, project en tentoonstelling
www.boat1550bc.ugent.be