• 30/01/2013
  • |     BB

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

De UGent participeert aan het ‘Human Brain Project’. Dat wil alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen reconstrueren aan de hand van computermodellen.

Trefwoorden: #Benjamin Schrauwen, #fet flagship, #human brain project, #ugent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET -- De 'FET Flagships' van de Europese Commissie zijn ambitieuze, zeer grootschalige onderzoeksprojecten die de wetenschappelijke basis moeten vormen voor toekomstige technologische innovaties in bepaalde maatschappelijk relevante domeinen, zoals geneeskunde.

Zo is er het Human Brain Project dat deze week als FET Flagship werd uitverkoren en dat als doel heeft alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen te reconstrueren aan de hand van supercomputergebaseerde modellen en simulaties.

Informatica staat dan ook centraal in het project. De wetenschappers zullen ICT-platformen voor neuro-informatica en hersensimulatie ontwikkelen, waarmee het mogelijk wordt om alle bestaande kennis te integreren in modellen, die getoetst zullen worden aan biologische gegevens. Die nieuwe kennis wordt ter beschikking gesteld van wetenschappers wereldwijd.

De UGent grijpt de gelegenheid aan om zijn onderzoek onder leiding van Prof. Benjamin Schrauwen van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen naar de onderliggende leermechanismen in de hersenen in de verf te zetten. Dat onderzoek loopt in het kader van het Europese project.

Aan de universiteit worden bijvoorbeeld theoretische modellen uitgewerkt die later ook in robots en computers toegepast kunnen worden om intelligent gedrag te verwezenlijken.

In totaal werken meer dan 80 Europese, Noord-Amerikaanse en Japanse onderzoeksinstellingen mee aan het Human Brain Project, dat naar planning tien jaar zal lopen (2013-2023). De kosten worden geraamd op 1,19 miljard euro.

ACHTERGROND
De resultaten van het Human Brain Project moeten inzichten geven in de werking van de hersenen die vervolgens vertaald worden naar een nieuw platform voor medische informatica.

Dit moet leiden tot nieuwe technieken voor een objectieve diagnose van hersenziekten, tot een beter begrip van de onderliggende mechanismen en tot een snellere ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Tot slot zullen binnen het Human Brain project ook nieuwe computersystemen en robots ontwikkeld worden. Die nieuwe systemen zullen gebruik maken van gedetailleerde kennis van de hersenen om de uitdagingen van de toekomstige computing-technologie aan te pakken: energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en de enorme moeilijkheden in verband met het programmeren van zeer complexe computersystemen.

LEES OOK
Miljard euro van EU voor onderzoek menselijk brein