• 27/02/2012

Tien jaar Vlaams-Nederlands onderzoek beloond met veelbelovende chip

Holst Centre en imec ontwikkelen chip die hoge audiokwaliteit levert en weinig energie verbruikt

Trefwoorden: #bluetooth, #imec, #uwb

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Het Eindhovense Holst Centre (Nederland) en het Leuvense imec (België) hebben na tien jaar intensief onderzoek een doorbraak bereikt in het draadloos doorsturen van muziek met hoge kwaliteit en laag energieverbruik.

Met de nieuwe oplossing kan met een koptelefoon (gevoed door een batterij) beduidend langer en met hogere kwaliteit muziek beluisterd worden dan via Bluetooth.

De ontwikkelde chip is tot 5 maal energiezuiniger. Muziek versturen kan over een afstand tot 20 meter. Er is geen storing mogelijk van andere draadloze signalen. En objecten in de ruimte maken het signaal alleen maar beter.

De chip is gebaseerd op een radiotechnologie die van oudsher veelvuldig gebruikt wordt in radartoepassingen met hoge kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen. Deze ‘impulse ultra-wideband’ (UWB)-technologie dankt zijn voordelen aan de fundamenteel andere manier om draadloos data te versturen.

Holst Centre en imec zoeken nu naar geïnteresseerde bedrijven die de chip in massaproductie willen nemen en in producten verwerken. Potentiële toepassingen variëren van audio- en videostreaming rondom het lichaam tot data-transfer voor kleine sensoren.

Overigens heeft de UWB technologie nog een aardige bonus. Je kan er namelijk ook positiebepaling mee doen. Indoor gps, zeg maar. Handig om spullen in huis terug te vinden of bijvoorbeeld voor automatisch stockbeheer in winkels.

Deze functionaliteit zit nog niet volledig in de huidige audiochip, maar Holst Centre en imec zoeken bedrijven die dit met hen verder willen onderzoeken.


(KV)

(foto imec: Ultrazuinige chip voor draadloze audio streaming ontwikkeld door Holst Centre en imec)