Shell en Van Oord samen in pilot biobrandstof voor schepen

Van Oord test het gebruik van biobrandstof op de Van Oord vloot. De biobrandstof reduceert de CO2-uitstoot met ruim 40% in vergelijking met conventionele scheepsbrandstof.

Trefwoorden: #biobrandstof, #CO2, #ECA, #scheepvaart, #Shell, #uitstoot, #ultra laagzwavelig, #Van Oord

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - In 2050 moet de scheepvaart wereldwijd gemiddeld 50% minder CO2 uitstoten dan in 2008. Daarnaast heeft Van Oord de Green Deal ondertekend met als doel een reductie van 70% in 2050 ten opzichte van 2008.

Van Oord test de biobrandstof van Shell voor het eerst tijdens een Duits baggerproject. De sleephopperzuiger vaart tijdens de reis van Rotterdam naar Cuxhaven over de rivier de Elbe en vaart op dit traject op biobrandstof. De ultra laagzwavelige brandstof voldoet ruimschoots aan de huidige ECA regelgeving.

De biobrandstof is een zogenaamde tweede-generatiebiobrandstof en is afkomstig van afvalproducten, zoals gebruikte frituurolie. Het is bovendien ISCC-gecertificeerd, wat inhoudt dat de hele keten door een derde partij is gecertificeerd.

De huidige berekeningen tonen aan dat de biobrandstof een effectieve en betaalbare methode is om minder CO2 uit te stoten. De test moet uitwijzen of de brandstof in de praktijk toepasbaar is bij bestaande schepen. De lokale uitstoot van het schip wordt tijdens de werkzaamheden gemeten en na afronding wordt de motor geïnspecteerd.

"Biobrandstoffen vormen een van de oplossingen voor de scheepvaart die op korte en middellange termijn zijn uit te voeren," aldus Pepijn van den Heuvel, projectleider Shell.

"Het is mogelijk om biobrandstoffen te mengen met conventionele brandstoffen, waarbij grote technische aanpassingen aan de motoren niet nodig zijn. Partners zoals Van Oord hebben de technische expertise in huis om dergelijke tests goed te monitoren en begeleiden."

Na de pilot wordt gekeken of het gebruik van biobrandstoffen ook op andere schepen is toe te passen.


Video: