Primeur: Gentse geveltuin zuivert douchewater

UGent Campus Kortrijk werkt mee aan deze 'Total Value Wall', een proefproject waarbij een geveltuin het afvalwater van de douche zuivert tot spoelwater voor het toilet.

Trefwoorden: #Campus Kortrijk, #geveltuin, #hergebruik, #Total Value Wall, #UGent, #water, #waterkwaliteit, #zuiveren

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe geveltuin isoleert tegen geluid, koude en warmte, verhoogt de levensduur van de gevel, verlaagt het brandrisico, vangt fijn stof op, zorgt voor meer biodiversiteit in de stad en zuivert afvalwater van douche en keuken om het toilet door te spoelen.

"De waterkwaliteit moet goed genoeg zijn", aldus prof. Diederik Rousseau van UGent Campus Kortrijk. "Je mag niet zomaar welk afvalwater lozen. Wij controleren of het water voldoet aan de lozingsnormen en de normen voor hergebruik in het toilet."

Daarnaast berekenen de onderzoekers de benodigde oppervlakte per persoon, en analyseren ze de kosten en baten van het systeem. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend: het gezuiverd water is geurloos en voldoet aan de normen. De kleur van het water wordt nog verder geoptimaliseerd.

Buiten de stad wordt regenwater vaak als alternatief voor leidingwater gebruikt: een goede strategie om slimmer om te springen met water in droge periodes.

Met deze geveltuin krijgen ook bewoners van stadswoningen de kans om over te stappen op een andere bron dan leidingwater, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen. Mensen gaan steeds compacter en dichter bij elkaar wonen, waardoor de integratie van groen in de stad aan belang wint.

De temperaturen in steden zijn doorgaans hoger dan daarbuiten. Tijdens hittegolven kan dit zorgen voor klachten van hittestress, vooral bij ouderen en kinderen. Meer groen en minder harde oppervlakten in de stad kunnen dit verzachten.

Er komt een tweede geveltuin op een school in Lier. De scholieren zullen helpen bij de installatie. In het voorjaar van 2020 zou die klaar moeten zijn. De Total Value Wall is een concept van Teun Depreeuw, zaakvoerder van Muurtuin.


De Universiteit Gent, Ecoschelp, Mastop totaaltechniek en Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) werken mee aan het proefproject. Dat loopt nog tot 31 december 2020. Het project wordt financieel ondersteund door Vlaanderen Circulair.